Jamiroquai – Tánc, jammelés és fejdíszek irokéz stílusban

Egyéb kategória publikálta Luxfunk 0 Hozzászólások

th 59A Jamiroquai neve nem csak a Luxfunk Funky-arcok, hanem a világ minden zenehallgatója számára ismerős lehet. Ez nem is csoda, hiszen Jay Kay legendás csapata nem csak a 90-es évek londoni központú Acid Jazz mozgalmának egyik zászlóshajója volt, hanem mára a világ egyik legismertebb Pop zenekarává vált.  A Jamiroquai neve a „jam” szó, és az irokéz törzs nevére emlékeztető „iroquai” szavak összetételéből származik, ami remekül szemlélteti a banda sokszínűségét és zenei profizmusát.

A zenekar szimbóluma, a képen látható Buffalo Man nevű ábra az énekes-frontember, Jay Kay munkája. Az 1992 és 1993 között alkotott figura a zenekar jelképévé vált, számos videóban, lemezborítókon és pólókon is szerepel.  A kép Jay Kay buffalo kalapos sziluettjét ábrázolja és saját állítása szerint az énekes  Theseus és a Minotaurus legendájára szeretne utalni vele. „Teljes mértékben azonosulni tudok Theseus-szal. Őszintén szólva az elmúlt 50 évben egy stratford-i sem hasonlított úgy Theseus-ra , mint én!”- nyilatkozta Jay Kay.


Jöttek, láttak, győztek

A Jamiroqai neve mára teljesen összeforrt az Acid Jazz műfajjal, bár világhírét a 90-es évek második felétől a Pop és Funky stílusjegyeit is hordozó Travelling Without Moving lemeznek köszönheti. Az 1996-os album Grammy díjat, Virtual Insanity című számuk klipje pedig az MTV legjobb videónak járó kitüntetését hozta meg a zenekarnak. A csapat korai slágereit átjárja az Acid Jazz hangzásvilága. Közülük sok pszichedelikus, kábítószeres élményekről szól, ezek közé tartozik a ma is minden koncerten felcsendülő Space Cowboy is.


“Ez már nem egy zenekar, hanem szessönzenészek gyülekezete!”

A Jamiroquai kezdő formációjának megváltozásától kezdődően gyakran éri a vád a zenekart, hogy valójában már nem igazi csapat, hanem alkalmi zenészek gyülekezete. A kritikák megfogalmazói szerint a Jamiroquai név mögött mára kizárólag a domináns frontember, Jay Kay áll, a többiek pedig nem a műfaj igazi elkötelezettjei. Vitathatatlan, hogy alapvetően az énekes a zenekar arca és képviselője, de a szkeptikusok megfeledkeznek róla, hogy a csapat alapformációjának tagjai már hosszú évek óta ugyanazok. Rob Harris (gitár), Matt Johnson (billentyű), Derrick McKenzie (dob) és a Down To The Bone-ból ismert Paul Turner minden koncerten együtt kísérik a zenekarvezetőt.


Az élő zene ereje

Gyakori vitatéma a Jamiroquai-rajongók között, hogy a sterilebb hangzású stúdiófelvételeket, vagy a spontánabb, élőben rögzített dalokat részesítik-e előnyben. A „keményvonalas” rajongók ezért sokszor szinte sértésnek veszik a számoknak azokat a verzióit, amik nélkül a szerzemény a lehető legtöbb klubban és rádióban nem lenne lejátszható. Igaz, korábbi felvételihez képest jelentősen „rádióbarátabb” slágereivel a Jamiroquai egyértelműen igyekszik megfelelni a nagyközönség elvárásainak. Koncertjeiken és más élő felvételeiken változatlan színvonalon játsszák a zenekar történetének összes nagy slágerét, hihetetlen zenei tudásról és összhangról téve tanúbizonyságot.

A Jamiroquai mindannyiunk örömére gyakori vendége a hazai színpadoknak. Jay Kay-el és társaival a Luxfunk Rádión is találkozhattok, ha az oldal tetején található webes playerrel, vagy külső playerekkel hallgatjátok:

winamp icon, gyorsindító, shoutcast rádió Winamp windows media player icon, gyorsindító, net rádió MediaPlayer rs mobil Mobiltelefon
LUXFUNK APP ANDROIDRA!

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá