Luxfunk Soul Power – 0054

Egyéb kategória publikálta Luxfunk 0 Hozzászólások

Világsztárok, tiszavirág életű zenekarok és urbán legenda a Luxfunk Soul Powerben! Mindez megfűszerezve egy fiatal énekesnővel, aki nem fiatal zenékből, a „mi zenéinkből” gyűjtögeti szellemi táplálékát. Az 54. Luxfunk Soul Power vendége Fehér Fruzsi, a Red Boat és a Red GT zenekarok énekese volt, akivel finom csemegéket mutattunk, hiányt pótoltunk.

Tekintsd meg az adás tracklistáját, és a számokhoz tartozó tartalmi ismertetőt! Ezek a leírások természetesen csak rövid szemelvények a műsorból. Ha a teljes tartalomra vagy kíváncsi, érdemes hallgatni a Luxfunk Soul Power-t a Luxfunk Radio adásán minden vasárnap este nyolctól, vagy az ismétlést, csütörtökönként délután háromtól. A Luxfunk Soul Power műsorsorozatot számos Fm rádió is átveszi országszerte.
A lap alján meghallgathatsz egy összefoglaló podcastot is.

A Luxfunk Soul Power támogatója:

egrokorr logo

A Dunaplaszt festékcsalád gyártója, az Egrokorr Zrt.

Köszönjük!


Az 0054. Luxfunk Soul Power tracklistája

The Summits – Sleepwalking

Fekete zenei kalandozásunkat egy 1974-es, 100 dollárt is megérő ritkasággal nyitottuk. A Summit mindössze két SP-t adott ki, az 54. Luxfunk Soul Powerben játszotton kívül még egy 1 évvel korábban is. A formáció Joe Phillips amerikai basszeros Booty People nevű Funk zenekara előtti korai próbálkozása volt. A kezdeti 2-2 dalából 2 Northern, 1 Southern és 1 Modern Soul. Ezúttal a legutóbbit játszottuk, ami egyidős a Hang on in there Baby-vel, a Modern Soul alapkövével.

The Rhythm Makers – Soul On Your Side

Az amerikai Funk csapat Sabu & The Survivors néven formálódott Bronx-ban, 1968 telén. Később vették fel a The Rhythm Makers nevet, majd 1978-ban váltottak leghíresebb nevükre a GQ-ra. AZ 54. Luxfunk Soul Powerben a közbenső állomás került terítékre. A címadó dal az egyetlen a lemezen, a fő szerző Billy Terell, aki a The Whatnauts-nak is írt még Northern-es időszakában.

Allspice – Slipped Away

Az Allspice, a kaliforniai Soul/Funk kvintett a tökéletes ízléssel rendelkező Wayne Henderson pártfogoltja volt. 3 férfi és 2 két hölgy alkották, akiket session banda kísért. Az electric piano-t ismét Bobby Lyle kezelte félelmetes ügyességgel, a dalt pedig a csapat egyetlen legénye, Esau Joyner, és 1 leánya írta, illetve szó szerint dúdolta. Ezt dolgozták ki utána zenészeikkel.

Booty People – Booty People

Nyitó dalunk professzora, a basszeros Joe Phillips bandája vette át a stafétabotot az 54. Luxfunk Soul Powerben. A Booty People pszichedelikus beütésű zenét játszó Funk/Rock formáció, ami a Spirit Of című ’76-os SP-vel robbantott, egy ügyes trüknek köszönhetően. Beépítették dalukba a Daffy kacsa kalandjai című sorozat főcímdalának motívumát, a Yankee Doodle Dandy-t, ami az egyébként egy brit mozgalmi dal. A gitárt Jimmy unokatestvére, Rick Hendrix kezelte, aki úgy is öltözik és olyan gitárt használt, mint a híres rokon. Két kislemezükön és LP-jükön kívül nem alkottak tovább, mert beolvadtak a General Caine nevű Funk zenekarba.

Ground Hog – Bumpin’

A Groung Hog Curtis Mayfield cimborájának és kollégája, Leroy Hutson-nek volt a csapata, aki épp akkor került a The Imressions-be, amikor Curtis a szólókarrierjére és kiadójára akart koncentrálni. Emellett Leroy a The Mayfield Singers tagja is volt, így csapatban és szólóban is rendkívül termékeny előadónak számított. A kemény Funk csapatra így nem sok ideje maradt, a Ground Hog sajnos csak két 7”-es korongot számlál.

Crown Heights Affair – Far Out

Az amerikai Disco csapat New York City-ben formálódott a ’70-es évek elején, a basszeros és később manager Donny Linton-nak köszönhetően. Tősgyökeres brooklyn-i srácok révén a Crown Heights Affair nevet gondolták a legtalálóbbnak csapatuknak részére. Rövidesen beszálltak a The Nue Day Express tagjai is, így jött létre a minimum 7 főből álló team. 8 album a mérlegük, az 54. Soul Powerben azonban egy ’80-as kislemezüket vettük elő.

Band AKA – Grace

A Band AKA egy 8 tagú amerikai SOLAR stílusú csapat, amit J. James Jarrett vezetett. Első 2 LP-jük után ’87-ben még megpróbáltak visszakapaszkodni a csúcsra, de sajnos nem jártak sikerrel. Grace című dalukat maxi single formában is kiadta az Epic, mivel a brit klubok is erősen érdeklődtek utána. 5 hétig a slágerlistáikon is szerepelt, de csak a 41. helyig jutott. Nálunk kategóriájában mégis megkapta a trónt!

Sunfire – Step In The Light

A new york-i bázisú csapat producere James Mtume volt a Players Association-ből, leghíresebb tagjuk pedig Reggie Lucas, az MFSB gitárosa volt. Mai, legnépszerűbb dalukat mégsem ők, hanem Brian Jackson billentyűs kottázta, aki Gil Scott-Heron jó barátja volt. A bakelit további érdekessége, hogy a basszusgitárt többnyire egy legenda, Marcus Miller kezelte, de a szinti bass is életre kel Dean Gant kezei alatt.

The Whispers – Cruisin’ In

Az R&B/Soul/Funk vokál csapat Los Angeles sound-ja, hiszen ott alakult, de nem egyből az And the beat goes on-al. 1965-től 7 kislemezük is napvilágot lát R&B és Southern stílusokban. Az első LP-k ’73-tól hasonló hangvételűek voltak, majd a Disco stílust követték ’76-tól, de a ’79-es 3 album már szó szerint Solar. 1981-es daluk szólt az 54. Luxfunk Soul Powerben.

David Ruffin – I Wanna Be With You

Legendás Temptations énekese, 1941-ben született a mississippi-i Whynot folyó partján. Érdekesség, hogy legelső kislemeze még Little David Bush néven jelent meg a Motown vezér, Gwen Gordy és a Barry testvérének szerzeményeként. Davidnek 12 albuma került a boltokba, amikre sztár-gyárosok komponáltak, ő pedig hangjávalcsodát faragot mindegyik szerzeményből.

The Mystic Moods Orchestra – Honey Trippin’

1974-es Northern Soul-lal kezdődött az 54. Luxfunk Soul Power második blokkja, nagyzenekarra hangszerelve. A The Mystic Moods Orchestra Brad Miller stúdió technikus szülőtte, aki összemixelt nagyzenekari hangzásokat a környezet hangjaival, mintegy úttörőként a zenei afrodiziákumok kifejlesztésében. “One Stormy Night” címmel már ’65-ben kiadta bakelitjét, amit nagy sikernek könyvelhetett el. Érdekesség, hogy egyetlen dalt sem írt, hiszen nem volt zenész, de műszerei segítségével csodákat művelt a számokkal.

Timeless Legend – Checking You Out

A colombus-i srácok alkotta együttes legnagyobb koponyája Jackie Hogg szerző-énekes volt. Az egy albumos zenekar lejátszott felvétele érdekes szerkezetű, mivel lüktető, jellegzetes Southern Soul gitár témára énekelnek keserű, nagy ívű Northern vokálokat a legények. A bakelit hatalmas, láncos órát ábrázolva utal az idő végtelenségére.

Melba Moore – It’s Hard Not To Like You

Az new york-i énekes-színésznő valódi zenész család sarja, a szaxofonművész Teddy Hill és az énekesnő Bonnie Davis kishúga. ’70-től ’90-ig 18 album és vagy 70 kislemez őrzi a hangját. A lejátszott dalt tartalmazó ’78-as LP a Sigma Sound-ban készült és Philly zenészek dolgoztak rajta. A főszerzők McFadden & Whitehead, valamint az a Frankie Smith, aki az O’Jays-nek és a Spinners-nek is sokat dolgozott, majd a Snoop Dogg által feldolgozott “Double Dutch Bus”-al vált híressé. A felsorolt nevek garanciák a minőségre.

Kat Mandu – Get Crackin

A Kat Mandu Denis Lepage és Joe La Greca producerek szellemi terméke. Legelső sikerük a “The Break”, amit számtalanszor játszottak az ottani klubok, és sok feldolgozást is megélt. A srácok óriási Jaguár rajongók lehettek, erre utal a Kat elnevezés is, sőt, mindhárom LP-jükön jelen van a vadmacska. Az 1980-ason jaguárbőr a háttér, és egy korabeli limuzin mellett guggol Jimmy Ray énekes. A produkciónak a fehér gitáros hölgy, a többször emlegetett Kathleen Dyson is a tagja volt. A dalban a Philly jegyek mellett közel-keleti moll akkordok is helyet kaptak, de jól megférnek egymás mellett.

Love Committee  – Law And Order

A vérbeli philadelphiai Soul/Disco vokál kvartettet Ron Tyson, Joe Freeman, Larry Richardson és Norman Frazier alkották, eredetileg The Ethics néven. Leghíresebb tagjuk Ron Tyson volt, aki a Themptations-ben és a Salsoul Orchestra-ban is játszhatott. A legtöbb dalukat ő, és mellette a nagypályás gitáros, Norman Harris készítették. 17 kislemez, mellette csak 2 album a termésük. Ennek ellenére zenéjük a TSOP mellet a Philly Soul második himnusza is lehetne.

Miquel Brown – The Day That They Got Disco In Brazil

Urbán legendák szerint Miquel Brown eredeti neve Michael, és esetében egy átoperált férfiról beszélhetünk. Mindenesetre akárhogy is történt, gyönyörű női hanggal bír ez a montreal-i művésznő, aki ’73-ban Londonba költözött. Az 54. Luxfunk Soul Powerben játszott, 5 évvel későbbi lemezén brit szerzők és zenészek dolgoztak, amolyan brazilos, szambás Disco stílust szülve.

Formula 1 – Fine Lady

A legendás Formula 1 ihletforrása egészen biztosa Bernie Eclestone 1950-ben útjára indított sorozata volt, aminek egy futama ’86 óta folyamatosan Magyarországon is megrendezésre kerül. Egyetlen ’77-es bakelitjükön Carl Palmer dobos dolgozott producerként, az a birmingham-i srác, aki a woodstock-i fellépő, az Emerson, Lake & Palmer dobosa is volt. A korong csupán egy kirándulása a Funk zene világába, éppen ezért rendkívül ritka és drága bakelitről van szó.

Step By Step – People

A legnagyobb koponya a szerző- producer-zongorista Benny Clark, aki tagja volt a Lloyd Price Orchestra-nak, és többször hangszerelt a The Temptations-nek is. Egy LP-s kemény Funk szólt az 54. Luxfunk Soul Powerben, kevés harmóniával és sok kiabálással. Az évszám 1976, a szintetizátorok sound-ja pedig természetesen a Moog hamisíthatatlan hangszíne.

Tribe – Baby Feet

A Tribe egy Earl J. Foster Jr. vezette kőkemény törzs. A producer Difosco T. “Big Dee” Ervin csalogatta át a The Fourth Parallel Band-ből, hogy játssza és énekelje Vele „Coke” című szerzeményét 1973-ban. Így született meg a Tribe, egy igazi delíriumos, kokain himnusszal. 1974-től tisztultak meg a srácok, és jött az első LP. A Baby Feet-et a ’77-es utolsó LP-ről játszottunk, ami már sokkal konszolidáltabb lemez.

Ike White – Antoinette

Mellow Soul-al tért nyugovóra a Luxfunk Soul Power erőműve. A vastag bajszú és pajeszos, erősen hasadt állú Ike White segített ebben, aki szenvedélyesen szerette volna megváltoztatni az időt. Talán azért, hogy visszarepülhessen úgy 1780-ba és csaphassa a szelet Marie-Antoinette német-római hercegnőnek. De nem járt sikerrel, így a hölgy XVI. Lajos francia király felesége lett.

Amennyiben kéréssel vagy kérdéssel, észrevétellel szeretnél hozzánk fordulni, szívesen vesszük, és igyekszünk minél gyorsabban válaszolni.

A lenti podcast segítségével meghallgathatod a Luxfunk Soul Power összefoglalóját! A műsor kétórás, ez csak egy rövid montázs. Ha van véleményed, várjuk a hozzászólásod a lap alján vagy a soulpower kukac luxfunkradio pont com címre!

Rota Francesco & Rohoska Gábor

<- Vissza a Luxfunk Soul Power főoldalára

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá