fbpx

A$AP Rocky új albuma – Paradigmaváltás a Hiphopban?

A$AP Rocky új albuma - Paradigmaváltás a Hiphopban?

Asap Rocky - At Long Last

A$AP Rocky új albuma Paradigmaváltás a Hiphopban?

A 26 éves A$AP Rocky-ra a Hiphop megújítójaként tekintenek. Május végén megjelent lemeze, az At. Long. Last. A$AP, amelyen olyan művészekkel dolgozott, mint Rod Stewart, Kanye West, Lil Wayne, Juicy J, Mark Ronson, M.I.A., UGK.

 

Rakim Mayers-ből A$AP Rocky

A$AP Rocky fiatal kora ellenére rendkívül eseménydús és nehéz életet tudhat magáénak, amelynek élményeiből dalaihoz is képes meríteni. A 26 éves srác a hírhedt New York-i Harlemben született 1988-ban. Apja barbadosi származású drogdíler volt, akit több börtönbüntetés után 2012-ben végleg elveszített. A$AP példaképe a bátyja volt, akivel akkor is összetartottak, amikor édesanyjukkal és húgukkal hajléktalanszállókon kényszerültek élni. Bátyját, aki megtanította rappelni, 13 évesen veszítette el egy utcai lövöldözésben. Nem sokkal később, már 15 évesen füvet és kokaint árult Bronx utcáin, egészen 2011-ig, amikor elhatározta, hogy minden idejét a Rapnek szentelni, és ki fog törni az utca nyomorából.

Live. Love. A$AP – a mixtape

A$AP Rocky-t gyerekkora óta inspirálták az olyan együttesek, előadók, mint a Run DMCWu-Tang Clan, a UGK és a Bone Thugs-n-Harmony. Céljait és filozófiáját már névválasztása is tükrözi. Az ASAP rövidítés feloldása: „Always Strive and Prosper”, azaz „Állandó törekvés és virágzás”. Karrierje 2011-ben indult el, amikor nyáron debütáló kislemezét, a Pesót kiszivárogtatták; a New York-i Hot 97 rádión kezdték el játszani.

Az igazi áttörés első lépése azonban a Purple Swag volt, amelyre már nagy kiadók is felkapták a fejüket. Ugyanebben az évben elkészítette a Live. Love. A$AP című mixtape-jét, és három millió dolláros szerződést is kötött az RCA Records-szal és a Polo Grounds Music-kal, majd megalapította az A$AP Worldwide-ot, saját kiadóját.

2012 decemberében még jelölést is kapott a a BBC’S Sound of 2012 szavazáson.

Long. Live. A$AP – az első stúdióalbum

Az album első kislemeze a Goldie volt, amely 2013 áprilisában jelent meg.

A lemezen olyanokkal dolgozott együtt többek között, mint Florence Welch, a Florence and The Machine-ből…

… Drake, Schoolboy Q, Kendrick Lamar, 2 Chainz, sőt Santigold.

Long. Live. A$AP megjelenésekor a Billboard 200 első helyén nyitott, a kritikusok pedig jó véleménnyel voltak róla. A Metacritic szerint – amely az adott album különböző kritikáit gyűjti össze, és ezek alapján ítél pontot neki – 100 pontból összesen 75-öt kapott, 40 kritika alapján (BillboardPitchfork,stb.).

At. Long. Last. A$AP – a legújabb album

Két évvel a Long. Live. A$AP után a Hiphop kishercegeként emlegetett Rocky egy újabb stúdióalbumot hozott össze, amelyen rengetegen dolgoztak: Rod StewartKanye WestLil WayneJuicy JMark RonsonM.I.A., és a gyerekkori példaképei, a UGK párosa. Közös daluk a Wavybone:

 

Rod StewarttalMark Ronsonnal és Miguellel közös daluk pedig így szól:

A nagy nevek mellett az album és A$AP Rocky elismerésre méltó különlegessége, hogy rengeteg ismeretlen tehetséget karol fel. A Stereogum cikke szerint az albumon feltüntetett, öt dalban is szereplő Joe Fox például egy 27 éves utcazenész, aki hajléktalanként küzdött a megélhetésért, amíg Rocky és csapata fel nem karolta. A srác teljesen véletlenül A$AP Rocky-éknak próbálta meg eladni saját lemezét a londoni Soho kellős közepén, akiknek annyira megtetszett, hogy magukkal vitték Joe-t a londoni stúdiójukba, és azóta is foglalkoztatják.

Az Index cikke szerint a 18 dalt tartalmazó óriás lemez három egységre tagolható, és nagyon izgalmas munka. Az első rész a szex, drog, Rock’n’Roll jellegű dalokat takarja, amilyen az L$D (Love, $ex, Dreams) is:

A hatodik daltól kezdődik az igazi buli, ahol az A$AP jellegű Hiphop játssza a főszerepet, hogy megalapozza a finálé alaphangulatát, amely a West Side Highway-jel kezdődik.

 

A$AP Rocky nagyon formabontó és merész, megosztó dalokat hozott össze új albumában is. Úgy gondoltuk, hogy érdemes beszámolnunk róla, hiszen a kritikusok szerint ő a Hiphop legújabb, nagy volumenű karaktere. Ti mennyire tudtok megbarátkozni az ilyen szokatlan zenékkel? Nyitottak vagytok az ennyire újra, vagy maradtok inkább a klasszikusoknál?

Véleményeteket elmondhatjátok a cikk alatt, és megoszthatjátok a Facebookon is. Addig is tekerjétek fel a hangerőt!

Érdekes lehet még:

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild nyolcadik albuma, a Feel The Real szeptember 15-én jelent meg, amelynek apropóján készítettünk egy összefoglalót az első lemez óta eltelt 17 évről. Videók, díjak, most pedig új szelek a vitorlában!

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá