fbpx

Megjelent a Public Enemy legújabb albuma – Man Plans God Laughs

Megjelent a Public Enemy legújabb albuma - Man Plans God Laughs

Public Enemy - Man Plans God Laughs

Megjelent a Public Enemy legújabb albuma Man Plans God Laughs

Júliusban megjelent a Public Enemy 13. stúdióalbuma, a Man Plans God Laughs. Érdemes belehallgatni!

 

 

A kezdetek

Public Enemy (PE) csapata 1982-ban, Long Islanden, New Yorkban állt össze. Aktív évek következtek, de az első albumukat csak 1987-ben rakták össze. Ez volt a Yo! Bum Rush the Show.

Az áttörést második lemezük, az  It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back hoztak meg nekik 1988-ban. A Billboard 200-en a 42. helyig jutott, majd egy év múlva, 1989 augusztusában platina minősítést kapott. A kritikus dicsérték, a Rolling Stone “Minden idők 500 legjobb albuma” listáján a 48. helyre sorolták; még az “1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz” című könyvben is szerepel.

Public Enemy mondanivalója és sikerei egy harmadik albumban csúcsosodtak ki igazán. Ez volt a Fear of a Black Planet. A ’90-ben megjelent lemez még nagyobbat csattant, mint az eddigiek: a Billboard Top Pop Albums listán a 40. helyen debütált, az első héten egymillió példányban kelt el. A listán a 10. helyet érte el, és megkapta a platina minősítést. A ’90-es évek legmeghatározóbb Hip-Hop albumának ítélték a kritikusok, amit az idő is igazolt: a Rolling Stone magazin 2003-as “Minden idők 500 legjobb albuma” listáján a 300.-nak választotta. Az album utolsó, meghatározó dalát, a Fight The Powert például lehetetlenség elfelejteni.

Public Enemy 1990 után sem kényelmesedett bele a sikerekbe. Egy-négy évente adták ki újabb lemezeiket, amelyeken végig megtartották kemény, odamondós stílusukat. Nem puhították el őket az évek, de néhány számukban enyhén dallamosabb irányt vettek. Ez megmutatkozik a 2012-ben megjelent The Evil Empire of Everything lemezük címadó dalában is.

Az új album

A néhány napja megjelent Man Plans God Laughs utolsó simításai közben Chuck D a Rolling Stone magazinnak azt nyilatkozta, hogy „ez lesz az évszázad legerőteljesebb PE felvétele”. A legfrissebb kritikák szerint ugyan a 2007-ben megjelent How You Sell Soul to a Soulless People Who Sold Their Soul?erőteljesebbre sikeredett, de az új album dalait hallgatva ezt mindenki döntse el maga.

Az mindenesetre biztos, hogy a PE célja továbbra is a feketék erejének összpontosítása, az összetartozás érzésének erősítése és a fekete-ellenesség ellen való elszánt küzdelem, mindez a megszokott kemény, harcias, gyakran dühös hangvételben. A világ tényei adottak, a célt, az üzenetet a Public Enemy pedig fáradhatatlanul terjeszti. Le a kalappal előttük!

Mit gondolsz az új albumról? Írd meg a véleményedet a Facebook oldalunkon, vagy itt, a cikk alatt!

Érdekes lehet még:

Musiq Soulchild - Feel The Real - Humble Pie

Soulból összerakva – Musiq Soulchild és az új album

Musiq Soulchild nyolcadik albuma, a Feel The Real szeptember 15-én jelent meg, amelynek apropóján készítettünk egy összefoglalót az első lemez óta eltelt 17 évről. Videók, díjak, most pedig új szelek a vitorlában!

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá