Elhunyt Maurice White

Egyéb kategória publikálta Fodor Luca E. 2 Hozzászólások
Maurice White

Maurice White

Nagyon lesújtott minket is a hír, miszerint több mint húsz évnyi Parkinson-kór elleni küzdelem után elhunyt a fekete zene legnagyobb Funky-arca, a legendás Maurice White.

Amikor halálhíréről értesültünk, azonnal felderengett előttünk számtalan emlék és dal, amelyek szebbé tették az éjszakáinkat. Nem felejtjük el, milyen érzés volt a Let’s Groove-ra készülődni a tükör előtt, a Septemberre vagy a Boogie Wonderlandre belépni barátainkkal az aktuális kedvenc diszkónkba, sem azokat a pillanatokat, amelyeket más dalaikkal ünnepeltünk. Maurice White és az Earth, Wind & Fire nagysága halhatatlan. Kedvenc dalaink ugyanúgy megszólalnak a mai tinédzserek házibulijaiban, mint a mi időnkben, és ilyenkor nagyot dobban a szívünk: hiába telt el sok év, az örök érvényű dolgok nem veszítenek a fényükből. Tovább élnek, ahogyan Maurice White nagysága és életműve sem merül soha feledésbe.

Maurice 1941. december 19-én született a Tennessee állambeli Memphis-ben. Édesapja doktor volt, aki alkalmanként különböző együttesekben szaxofonozott. Maurice kamasz éveiben Chicagóba költözött, ahol a session dobosként, kiemelkedő tehetségének köszönhetően együtt még kezdőként együtt zenélhetett Etta James-szel, és a kor nagy zenészeivel. 1966-ban csatlakozott a Ramsey Lewis Trióhoz mint dobos, és ’69-ig tagja is maradt a formációnak. Még Grammy-díjat is nyertek Hold It Right There dalukért, sőt Maurice-hoz köthető a különleges hangszer, a kalimba elterjedése is.

Maurice 1969-ben alapította meg szintén Chicagóban az Earth, Wind & Fire-t, amelynek frontembere, producere és a lelke volt egy személyben, nem is akárhogyan. Az EWF-et a huszadik század egyik legsikeresebb együttesének tartják több felmérés és rangsor alapján is. Olyan érdemeket tudhat a magáénak a még ma is aktív csapat, mint 6 Grammy-díj és 14 jelölés, a Hírességek Csarnokának díja, csillag a Hollywood Hírességek Sétányán, és négy American Music Awards. Amellett, hogy több mint 90 millió albumot adtak el világszerte, Maurice külön kitüntetéseket is kapott. Bekerült a Rock and Roll Hírességek Csarnokába, az Énekes Hírességek Csarnokába, a Dalszövegírók Csarnokába is.

Maurice White egész életében egy szerethető ikon volt. Akkor sem hagyta abba a munkát, amikor a ’80-as évek végén Parkinson-kórt diagnosztizáltak nála. Ugyan nem lépett föl többet az EWF-rel, de a háttérből továbbra is részese maradt élete főművének, sőt producerként továbbra is világhírű előadókkal dolgozott együtt.

Philip Bailey csak 21 éves volt, amikor Maurice énekest keresett az együttesbe, aki jól bánik az ütőhangszerekkel is. 1972-ben csatlakozott a zenekarhoz, és Maurice háttérbe vonulásával ő vált a banda frontemberévé 1995-ben. Három éve egy interjúban a következőket mondta: “Az EWF igazi jól érzem-magam-zene. És a közösségnek, a világnak – ha valamire – akkor erre van most igazán szüksége”. Azt, hogy ezeket a szavakat elmondhatta, és hogy még aktívan működhetnek tovább együttesként, főként Maurice White munkájának köszönhető. Az ő örökségét tisztelettel viszik tovább, és most gyászolják barátjukat. Ahogyan mi is a legendát.

Maurice White-ot 2016. február 4-én hajnalban, álmában érte a halál. 74 éves volt.

Az ő tiszteletére a holnapi Luxfunk Party-n is felcsendülnek az Earth, Wind & Fire slágerei, és hamarosan a Luxfunk Blackmixben is jelentkezünk egy különleges mixszel. Nyugodj békében, Maurice! Mindent köszönünk.

2012. nyarán a Luxfunk Soul Power egyik adását teljes egészében az Earth, Wind & Fire-nek szenteltük. Innen letölthető a teljes műsor.

Ezt érdemes megosztani!

Hozzászólás (2)

  1. aprojanos
    Csak sajnos 403-as kóddal nem engedi letölteni...
    • Luxfunk
      Jobb katt, mentés!

Szólj hozzá