December 13. – Jamie Foxx-nak szülinapi rap?

December 13. – Jamie Foxx-nak szülinapi rap?

Jamie Foxx, született Marlon Bishop 1967. december 13-án, Texas-ban született amerikai művész polihisztor: színész, komikus, énekes és dalszövegíró. Nagyon boldog születésnapot kívánunk neki!

Jamie Foxx igazán különleges életutat tudhat maga mögött. Hét hónapos korában a hatóságok elvették szüleitől, majd nem sokkal később anyai nagyszülei gondoskodtak róla, akiktől szigorú baptista nevelést kapott.

Muzikalitása hamar kibontakozott: ötévesen kezdett zongorázni, majd tizenévesen kórusvezető lett szülővárosának baptista templomában. A gimiben sikeres sportoló volt: remek baseball játékosként iskolája történelmében ő adott először 1000 yard távolságot meghaladó passzt. Ebben az időben lett a Leather and Lace nevű banda énekese.

A középiskolai éveket követően ösztöndíjjal került egyetemre, ahol klasszikus zenét tanult, de végül egészen más pályán indult el. 1989-ben egy éjszakai klubban lépett fel humoristaként. Ekkor változtatta nevét Jamie Foxxra a híres amerikai komikus, Redd Foxx miatt.

A színpad után a filmezésbe is belekóstolt. 2001-ben Will Smith mellett főszereplő volt a Muhammad Ali életét feldolgozó “Ali” című filmben, majd 2004-ben rekordot döntött. A “Collateral – A halál záloga” című mozija nagy siker lett. Ugyanebben az évben a Ray Charles életét feldolgozó “Ray” miatt – a forgatás alatt speciális kontaktlencsét viselt, amely miatt valóban nem látott – Golden Globe-, BAFTA-, és Oscar-díjjal jutalmazták. Ezzel ő lett a második férfi színész Al Pacino után, akit egy évben két különböző filmért is Oscarra jelöltek

A zeneiparban is nagyot hasított. 2005-ben “Gold Digger” című dala No.1 lett az USA-ban és az Egyesült Királyságban pedig No.2. 2006-os albuma, az “Unpredictableelső lett az amerikai slágerlistán, a szigetországban pedig a 9. helyig jutott.

Vicces videó következik, készülj! 

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá