Január 9. – “Baby Boy” születésnap van!

Január 9. – “Baby Boy” születésnap van!

Sean Paul Ryan Francis Henriques, művésznevén egyszerűen Sean Paul 1973. január 9-én született  a jamaicai Kingstonban, ahová mindmáig gyakran visszatér – világhír ide vagy oda. Isten éltesse sokáig!

Seant  13 éves korától az úszásban kiemelkedő eredményeket elért édesanyja (Frances Henriques) nevelte egyedül, mert apja (Garth Henriques) – aki szintén a sportág jeles képviselője volt – börtönbe került, és hat évet töltött rács mögött. Sean – szülei nyomdokába lépve – fiatalabb korában számos nemzetközi úszó- és vízilabda mérkőzésen képviselte országát; Jamaica vízilabda-válogatottjának is tagja volt.

Zenei karrierjét 1996-ban indította be: megjelentet a „Baby Girl”, amely első volt azok közül a reggae slágerek közül, amelyek feldobták a jamaicai zenei életet. Sean Paul hamarosan az egyik leghíresebb lett azok közül a DJ-k közül, akik a kilencvenes évek közepén megkíséreltek új színt vinni a jamaicai zenébe.

Az ismertséget a 2002-ben megjelenő “Dutty Rock” album hozta meg neki, amelyből csak az USA-ban kétmillió példány kelt el. 2004-ben, a 46. Grammy-díjátadó gálán az “Év Reggae Albuma“-ként díjazták. 

A további albumain duettezett már Keyshia Cole-lal, Beyoncéval – a “Baby Boy” Magyarországon is robbantott a táncparketten -, Rihannával, Sashával, Blu Cantrell-lel és még sok más előadóművésszel.

2007-ben egy kampányt indított, amely a drogok és az erőszak ellen szólt. Egész évét erre a kampányra fordította, mert fontos számára a társadalmi felelősségvállalás. 

Legutóbbi albuma 2014-ben jelent meg; ez a “Full Frequency“, amely biztosan nem az utolsó a sorban. Vajon mikor lesz a következő?

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá