Január 16. – Aaliyah születésnapja

Január 16. – Aaliyah születésnapja

Aaliyah Dana Haughton énekesnő, színésznő, modell, akit mindenki csak Aaliyah-ként vésett az emlékezetébe 1979. január 16-án született és tragikusan fiatalon, 2001. augusztus 25-én hunyt el balesetben. Örökké 22 éves marad.

Aaliyah már 10 éves korában feltűnt TV-s showműsorokban és tehetségkutatókban. Nem kellett hozzá sok, hogy a híres Gladys Knight oldalán lépjen színpadra vokalistaként. 

12 éves volt, amikor szerződést kötött a Jive Records-szal és bácsikájának (Barry Hankerson) kiadójával, amely a Blackground Records volt. Hankerson volt egyébként az, aki bemutatta R. Kelly-nek, akihez Aaliyah-t munkakapcsolaton kívül – ő volt a producere első albumának, az “Age Ain’t Nothing but a Number” (ironikus, tudjuk) – más is fűzte: később össze is házasodtak, azonban ezt érvénytelennek nyilvánították az énekesnő fiatalkorúsága miatt. Mindenesetre a debütáló album 3 millió példányszámban kelt el az USA-ban és dupla platina lemez lett belőle. 

Aaliyah a házassági botrány miatt elhagyta egykori kiadóját és az Atlantic Records-hoz igazolt. Itt olyan producerekkel dolgozott együtt második albumán mint Timbaland és Missy Elliott. A “One in a Million“-ből szintén 3 millió kelt el az USA-ban és további 8 millió szerte a világon

Nem sokkal halála előtt, 2000-ben más területen is kipróbálta magát: megkapta első szerepét az “Öld meg Rómeót!” című filmben, amelynek főcímdalát, a “Try Again“-t ő énekli. A dal azonnal első lett a Billboard Hot 100-en, és Aaliyah Grammy-jelölést kapott “Legjobb Női R&B Előadó” kategóriában.

Harmadik és egyben utolsó albuma 2001 júliusában jelen meg; egy hónappal azelőtt, hogy Aaliyah és kollégái, stábja a “Rock the Boat” című dal klipjének bahamai forgatásából tartottak haza egy Cessna típusú kisgéppel, majd balesetet szenvedtek feltehetően a pilóta gondatlansága miatt. 

Ez a szörnyű tragédia komoly posztumusz sikereket eredményezett: az “Aaliyah” című album 32 millió példányban kelt el világszerte. A Billboard listája szerint Aaliyah a 10. legsikeresebb női R&B előadó az elmúlt 25 évből, és a 27. legsikeresebb az R&B mindenkori történelmében.  

Nyugodjon békében!

Miért foglalkozunk évfordulókkal?

A ’70-es, ’80-as években a Soul és Funk műfajokban kb. 30.000 album jelent meg. Ezekről természetesen nem volt minden sláger, de ha albumonként csak tíz dallal számolunk, akkor nagyságrendileg kb. 300.000 olyan Soul és Funk zenéből meríthetünk, amik nem jutottak át a vasfüggönyön. A nyugati és a tengeren túli slágerlistákat ezek az előadók gyakran meghatározták, miközben Magyarország zenei ízlését egész más műfajok alakították.

A Luxfunkot azért hoztuk létre, hogy pótoljuk a hiányt.

A magyar közönség főként a rádióból jutott zenéhez. Fontos tudni, hogy egy klasszikus értelemben vett top40-es rádió összesen 40 dalt forgat, és amikor hozzáad a repertoárhoz egy új slágert, akkor kivesz egy régit. Ilyen top40-es rádió nem volt Magyarországon, de a legnagyobb rádiók is max 300-500 dalt forgattak, ami nagyon kevés.

Ezeknél a rádióknál a cél mindig az, hogy az átlagos hallgatási időn belül (tehát az időintervallum, amíg az átlag hallgató hallgatja az adást, miután bekapcsolta) egészen biztosan találkozzon a hallgató a kedvenceivel. Ezért magas rotációban, naponta többször szólnak ugyanazok a slágerek.

Gondoljunk csak bele, a 300-500 dalt forgató rádiók repertoárjába hány dal fért bele a fent említett 300.000 Soul és Funk zenéből bármi? De nekik nem is ez volt a feladatuk.

A Luxfunk Radio célja nem az, hogy a hallgatók emlékeire alapozva biztosan mutassunk régi kedvencet az átlagos hallgatási időn belül, hanem épp ellenkezőleg: néhány ismerős kedvenc mellett igyekszünk minél többet becsempészni abból a 300.000-ből.

Ezért hoztuk létre a Luxfunk Soul Power című műsorsorozatot, foglalkozunk évfordulókkal is. Célunk, hogy a hiánypótlás ne csak zenehallgatásról szóljon, hanem amikor lehet, beszéljünk is a dalok, előadók, albumok és zenei történések hátteréről.

Természetesen az évfordulók a későbbi, fiatalabb előadókról is szolnak. Hiszen ők azok, akik tovább vitték a nagy klasszikusok érték- és műfajteremtő törekvéseit.

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá