Január 25. – Etta James születésnapja

Január 25. – Etta James születésnapja

Az amerikai születésű, fekete zenei műfajokban alkotó Etta James (eredetileg Jamesetta Hawkins) 1938.január 25-én született és 2012. január 20-án hunyt el, de a majdnem 74 évben, amely megadatott számára, a zenetörténeti ikonok szédítő magasságába emelkedett.

 

Karrierje 1954-ben kezdődött, amikor a “The Wallflower“, az “At Last“, a “Tell Mama“, a “Something’s Got a Hold on Me“, és az “I’d Rather Go Blind” slágerek berobbantak a köztudatba.

Igazi zenei zseni volt, és sajnos mint olyan gyakran, a magánéleti problémák, függőségek nem kerülték el. Karrierje csúcspontján nagy sikerek és törések között ingadozva próbált megbirkózni az életével.

A zenéhez való visszafordulása az 1980-as években valósult meg, a “Seven Year Itch” albummal. Etta erőteljes, “libabőr” hangja hidat képezett az R&B és a Rock and Roll műfaja között. Olyan sikereket hozott az életébe, amelyek előtte elképzelhetetlenek voltak számára. Összesen 6 Grammy-díjat, 17 Blues Music Awardot nyert. 1993-ben helyett kapott a Rock and Roll Hall of Fame-ben, 1999-ben a Grammy Hall of Fame-ben, 2001-ben pedig a Blues Hall of Fame-ben. 

A Rolling Stone magazin szerint Etta 22. a “Minden Idők 100 Legnagyobb Énekese” listán, míg sokak szívében dalai örök No.1-nak számítanak. Nem is magyarázzuk, miért. Beszéljen helyettünk egy zseniális élőfelvétel. Nyugodj békében, Jamesetta!

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá