Február 1. – Rick James születésének napja

Február 1. – Rick James születésének napja

Rick James 1948. február 1-jén látta meg a napvilágot New Yorkban, James Ambrose Johnson néven. Mielőtt szívrohamban elhunyt 2004-ben, nagyon teljes, ám sokszor zűrös életet élt. 

 

Rick James zenei karrierje a tinédzser éveiben kezdődött, amikor számos kezdetleges együttesben kipróbálta magát még azelőtt, hogy belépett volna az amerikai hadseregbe a kora ’60-as években.

1965-ben dezertált Torontóban, ahol megalapította a “Mynah Birds” nevű rockos hangzásvilágú együttest. 1966-ban szerződést írt alá a Motown kiadóval.

Az első nagyobb sikerét 1978-ban érte el, amikor a Motown gondozásában megjelent “Come Get It!” című albuma, melyen a “You & I” és a “Mary Jane” kiemelkedően jó fogadtatásban részesült. Az album platina lemez lett és több mint 2 millió példányban kelt el. 

Ezt további három albumsiker követte. Az egyik a “Street Songs” volt 1981-ből, olyan slágerekkel mint a “Give It to Me Baby” és a “Super Freak“. Ez utóbbit még MC Hammer is felhasználta az 1990-es “U Can’t Touch This” dalában. 1991-ben James megkapta érte a Grammy-díjat is “Legjobb R&B dal” kategóriában.

2004-ben szívrohamban hunyt el, meglehetősen fiatalon: mindössze 56 évesen. Nyugodjon békében!

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá