Március 21. – Robert Johnson születésnapja a KC & The Sunshine Band-ből

Március 21. – Robert Johnson születésnapja a KC & The Sunshine Band-ből

Robert Johnson (1953. március 21.- 2000. július 20.) a KC & the Sunshine Band aranykezű dobosa volt.

Na de mikor? Az alapító tagok közül Johnson volt az egyik, aki 1973-tól hosszú évekig részese maradt az együttesnek. Olyan dalokban zenélt mint a “That’s the Way (I Like It)“, “(Shake, Shake, Shake) Shake Your Booty“, “I’m Your Boogie Man“, “Keep It Comin’ Love“, “Get Down Tonight“, “Boogie Shoes“, “Please Don’t Go” és”Give It Up“. 

A zenekar számos tagcserén ment keresztül a ’70-es évek óta, de az alapító és a vezető énekessel, KC-vel (eredeti nevén Harry Wayne Casey) mindvégig az élen állt. Az alábbiakban néhány kulcsfontosságú tag, akik a zenekarnak tagjai voltak:

– Harry Wayne Casey (KC) – alapító és énekes, billentyűs
– Richard Finch – alapító és basszusgitáros
– Jerome Smith – gitáros
– Robert Johnson – dobos
– Ken Faulk – szaxofon
– Vinnie Tanno – trombita
– Beverly Champion – ének
– Margaret Reynolds – ének
– Fermin Goytisolo – ütős hangszerek

Fontos megemlíteni, hogy a KC & The Sunshine Band sok más taggal is dolgozott az évek során, és több mint 20 albumot jelentettek meg az 1970-es évek óta.

A KC & The Sunshine Band ma is aktív, és továbbra is turnézik és koncertezik a világ számos pontján. A zenekar a régi slágereik mellett továbbra is ír és felvesz új dalokat is, azonban főként a ’70-es évek diszkó slágereire koncentrálnak, mint például a “That’s the Way (I Like It)” és a “Get Down Tonight”. Emellett a zenekar további koncertekről és egyéb eseményekről is tájékoztatja rajongóit a hivatalos honlapján és közösségi oldalán.

Születésnapján emlékezünk most Robert Johnsonra!

Miért foglalkozunk évfordulókkal?

A ’70-es, ’80-as években a Soul és Funk műfajokban kb. 30.000 album jelent meg. Ezekről természetesen nem volt minden sláger, de ha albumonként csak tíz dallal számolunk, akkor nagyságrendileg kb. 300.000 olyan Soul és Funk zenéből meríthetünk, amik nem jutottak át a vasfüggönyön. A nyugati és a tengeren túli slágerlistákat ezek az előadók gyakran meghatározták, miközben Magyarország zenei ízlését egész más műfajok alakították.

A Luxfunkot azért hoztuk létre, hogy pótoljuk a hiányt.

A magyar közönség főként a rádióból jutott zenéhez. Fontos tudni, hogy egy klasszikus értelemben vett top40-es rádió összesen 40 dalt forgat, és amikor hozzáad a repertoárhoz egy új slágert, akkor kivesz egy régit. Ilyen top40-es rádió nem volt Magyarországon, de a legnagyobb rádiók is max 300-500 dalt forgattak, ami nagyon kevés.

Ezeknél a rádióknál a cél mindig az, hogy az átlagos hallgatási időn belül (tehát az időintervallum, amíg az átlag hallgató hallgatja az adást, miután bekapcsolta) egészen biztosan találkozzon a hallgató a kedvenceivel. Ezért magas rotációban, naponta többször szólnak ugyanazok a slágerek.

Gondoljunk csak bele, a 300-500 dalt forgató rádiók repertoárjába hány dal fért bele a fent említett 300.000 Soul és Funk zenéből bármi? De nekik nem is ez volt a feladatuk.

A Luxfunk Radio célja nem az, hogy a hallgatók emlékeire alapozva biztosan mutassunk régi kedvencet az átlagos hallgatási időn belül, hanem épp ellenkezőleg: néhány ismerős kedvenc mellett igyekszünk minél többet becsempészni abból a 300.000-ből.

Ezért hoztuk létre a Luxfunk Soul Power című műsorsorozatot, foglalkozunk évfordulókkal is. Célunk, hogy a hiánypótlás ne csak zenehallgatásról szóljon, hanem amikor lehet, beszéljünk is a dalok, előadók, albumok és zenei történések hátteréről.

Természetesen az évfordulók a későbbi, fiatalabb előadókról is szolnak. Hiszen ők azok, akik tovább vitték a nagy klasszikusok érték- és műfajteremtő törekvéseit.

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá