Nu Disco a Luxfunkon

Nu Disco a Luxfunkon

2018. május 12-étől a Luxfunk Radio bővítette zenei arculatát. A főcsatornán reggel 8:00 és 20:00 óra között óránként egyszer egy NuDisco dalt is leadunk.

Miért tartjuk ezt fontosnak?

DJ Hangya egy a Luxfunk Party-król szóló interjújában mondta még 2009-ben, hogy „először is tisztázni kéne, hogy mi a Funky”. Mondta ezt azért, mert már akkor is úgy gondoltuk, hogy erről sajnos sok tévhit kering Magyarországon.
Aztán a Luxfunk Radio Soul Power c. műsorában a Back To Black zenekar dalszerző gitáros alapítója, Erdélyi András arról beszélt, hogy hiába használ valaki modern hangszereket, hangszíneket, ha a Funky műfaj zenei tégláiból építkezik a zeneszerző, az attól még Funky, csak az adott korszak divatjának megfelelő hangzásban:

András azt mondja James Brown-ról: “A Bee Bop, a Jazz inkább 2-4-es hangsúlyozású volt, és James Brown volt az, aki elkezdte azt forszírozni, hogy 1-re tegyünk a hangsúlyokat, és ezáltal táncolhatóbbá vált a dolog, illetve egy másképpen táncolható dolog lett belőle. “

András szerint a mai zeneszerzőknek van egy olyan késztetése, hogy új hangszínek felé törekedjenek. De ha kvattyog a Funky gitár és Funky témát játszik a basszus, akkor teljesen mindegy, hogy milyen modern körítés kerül mellé, az attól még Funky.

Mint a legtöbb műfaj, a Soul, RnB és Funk is korszakokat élt és él meg. A Luxfunk zenei arculatát 2007. óta változatlanul így írjuk le: Funk, Soul, Rnb, és Hip-Hop csemegék valamint ezek feldolgozásai alkotják a kínálatot. Így tehát a jelen korszak feldolgozásait is szeretnénk megmutatni. Kötelességünknek érezzük.

Mi a Nu Disco?

Ez a tánczenei műfaj a ’70-es, ’80-as évek amerikai Disco és Funk műfajait idézi fel korszerűbb, európai stílusokkal, pl. Italo Disco-val fűszerezve. A Nu Disco a 2000-es évek közepén volt igen népszerű, majd később, a 2010-es évek közepétől újjászületett és ma ismét fénykorát éli. A Luxfunkon ez azért fontos téma, mert a Nu Disco alapvetően ma is a ’70-es, ’80-as évek azon Soul és Funk zenéiből táplálkozik, melyek a Luxfunk Radio arculatának gerincét jelentik.

Nem kell drasztikus változásra számítani: óránként csak egy dal

Nu Disco a Luxfunkon

Nappali clock: Nu Disco minden órában kicsivel :45 után

Mi helyett adjuk? Nem a klasszikusoktól vesszük el az időt. Minden óra 45 perc körül volt egy második Breakfunk blokk (30 körül az első). Ezt cseréltük NuDisco-ra.

Szeretnénk megnyugtatni a klasszikusabb irányzatok kedvelőit: nem változik a Luxfunk kárára, nem fogunk ide nem illő elektronikus és értéktelen zenéket játszani. Csak az ízléses és dög feldolgozásokat, remixeket, rework-öket, és azokat az új dalokat mutatjuk meg, amik zeneileg a ’70-es, ’80-as évek Soul és Funk műfajából táplálkoznak, vagy eleve konkrét Soul és Funk slágerek ízléses feldolgozásai. Hiszen a küldetésünk továbbra is a műfaj népszerűsítése, ezzel pedig feladatunknak érezzük annak mai arcát is megmutatni. Óvatosan, gondosan, ízlésesen.

Eddig is játszottunk NuDisco-t

Van, amikor egyszerűen csak ügyes producerek készítenek Rework-öket régi kedvenceinkből:

De az is gyakori, hogy Pop zenét emelnek be producerek a Nu Disco kategóriába, igen jól. Ebben pl. úgy diktál a Funk bass, hogy az első ütemek után megjelenik lelki szemeink előtt Bootsy Collins csillag alakú basszusgitárja:

És ha már megemlítettük a jó öreg Bootsy-t, íme egy nagyon jó példa a 2000-es évek közepén fellendült “korai” Nu Disco-ra, épp tőle:
 

A Luxfunk DJ-k ebben is utat mutattak, diktáltak. Először a Luxfunk Party-kon és a Luxfunk Blackmixekben hallottunk Nu Disco-kat, korszerű reworköket, a régi Funky slágerek mai változatait. Egyre több ilyen Blackmix is letölthető honlapunkról. A Luxfunk DJ-k tesztelték először, mit szóltok hozzá, aztán néhány dalt megengedtünk magunknak adásban is. Úgy gondoltuk, ez most egy olyan műfaj, amire több figyelmet kell fordítanunk, mint eddig, természetesen a klasszikus értékek megtartása és a klasszikus Soul és Funk dalok bemutatása mellett.

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá