Augusztus 1. – Chuck D születésnapja

Augusztus 1. – Chuck D születésnapja

1960. augusztus elsején született Carlton Douglas Ridenhour, későbbi művésznevén Chuck D, amerikai rapper, szerző és producer, a Public Enemy alapító rappere.

Ridenhour New York-ban született Queensben. Középiskola után a Long Island-i Adelphi egyetemen grafikai tervezést tanult, ott találkozott William Drayton rapperrel (Flavor Flav). 
Közben az egyetem mellett  Chuck D szombat esténként Super Spectrum Mix címmel  műsort vezetett a Long Island-i WLIR rádióban. Az egyetemen tanultakat a helyi Hip-Hop eseményekhez tervezett szórólapok, valamint az egyetemi Skind Tales of Adelphi hallgatói újság illusztrációinak, rajzainak készítésével kamatoztatta.

1984-ben diplomázott az Adelphi-ben, 2013-ban pedig az Adelphi egyetem tiszteletbeli doktora lett.

A Public Enemy-s karrier úgy kezdődött, hogy a “Public Enemy Number One” című demójának meghallgatása után a fiatal feltörekvő zenei producer, Rick Rubin győzte meg, hogy írjon alá szerződést a Def Jam Recordings kiadóval.

Később Chuck D és a Public Enemy a ’80-as években politikai és társadalmi szempontból is meghatározó színfoltja lett a Hip-Hop műfajnak.

Az about.com szerint minden idők 50 legjobb MC-je közül Chuck D a 15., a The Source magazin 50 legjobb Hip-Hop szövegíró ranglistáján pedig a 12. hely az övé.

 

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá