Augusztus 11. – Óriás siker a Szellemirtók főcímdala

Augusztus 11. – Óriás siker a Szellemirtók főcímdala

1984. augusztus 11-én a US Singles charton első lett Ray Parker JR. Ghostbusters című dala, a Ghostbusters film főcímzenéje. A listavezető pozíciót három hétig tartotta.

Ray Parker Jr., amerikai gitáros, énekes, dalszerző és multi insrtumentalist, vagyis egyszerre több hangszeren játszó zenei producer, a Ghostbusters című film producereitől nagyon későn, az utolsó pillanatban kapta a felkérést, így már nem nagyon maradt ideje a tőle megszokott komolyságú művet alkotni. Éjszakai töprengése során a televíziót lapozgatva meglátott egy egyszerű reklámot, ami meghozta az inspirációt: olyan dalt ír a fimnek, ami pszeudo-reklám jingle-ként felhasználható a film promóciójához, reklámozható általa az új mozi. Így aztán a sok komoly műve mellé írt egy egyszerű pop slágert. Ez lett a Ghostbusters, ami annyira jól sikerült, hogy a mai napig bármelyikünknek a Bill Murray, Dan Aykroyd, Harold Ramis, és Ernie Hudson által alakított hősök jutnak róla eszünkbe.

Az amerikai sikerrel nagyjából egyszerre, 1984. augusztus 16-án az Egyesült Királyságban is sikert aratott a dal, ott a kislemez lista második helyét tartotta, szintén három hétig. Érdekesség, és jellemző a jól megírt slágerek halhatatlanságára, hogy a dal 2008-ban újra megjelent egy slágerlistán: november 2-án a UK Top75-ös rangsorban a 49. helyen köszönt be, hogy helló, itt vagyok, létezem, még mindig hallgatnak, szeretnek. 

 

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá