Február 5. – Ki volt Barrett Strong?

Február 5. – Ki volt Barrett Strong?

1941. február 5-én született Barrett Strong, a Motown kiadó egyik legjobb dalszövegírója, aki korai énekesi sikerei után leginkább az íráshoz fordult és a legnagyobb Motown sztárok dalait jegyzi Norman Whitefielddel közösen. Barrett Strong 2023. január 28-án hunyt el.

Barrett Strong a Motown kiadó első énekesei között írt alá szerződést a híres Berry Gordy-val, a kiadó alapítójával. Dala – amelyet ő is énekelt – a „Money (That’s What I Want)” az első sikere volt a kiadónak, igazi sláger lett: No.2 helyezést kapott az amerikai R&B charton 1960-ban.

Nem sokkal később Strong mégis inkább a dalszövegírást választotta fő csapásvonalnak. Norman Whitfielddel a legnagyobb sztárok dalain dolgozott, a legtöbbet a The Temptations-nek írta. 

Őt jegyzik (többek között) a(z)…

  • I Heard It Through the Grapevine” – Gladys Knight & the Pips és Marvin Gaye
  • War” – Edwin Starr
  • Wherever I Lay My Hat (That’s My Home)” – Paul Young
  • Smiling Faces Sometimes” – Undisputed Truth
  • „Cloud Nine”, „I Can’t Get Next to You”, „Psychedelic Shack”, „Ball of Confusion (That’s What the World Is Today)” és „Papa Was a Rollin’ Stone”, „Just My Imagination (Running Away With Me)” stb. – The Temptations

Barrett Strong 1973-ban a „Papa Was a Rollin’ Stone” megírásáért Grammy-díjat kapott a „Legjobb R&B dal” kategóriában.

 

Miért foglalkozunk évfordulókkal?

A ’70-es, ’80-as években a Soul és Funk műfajokban kb. 30.000 album jelent meg. Ezekről természetesen nem volt minden sláger, de ha albumonként csak tíz dallal számolunk, akkor nagyságrendileg kb. 300.000 olyan Soul és Funk zenéből meríthetünk, amik nem jutottak át a vasfüggönyön. A nyugati és a tengeren túli slágerlistákat ezek az előadók gyakran meghatározták, miközben Magyarország zenei ízlését egész más műfajok alakították.

A Luxfunkot azért hoztuk létre, hogy pótoljuk a hiányt.

A magyar közönség főként a rádióból jutott zenéhez. Fontos tudni, hogy egy klasszikus értelemben vett top40-es rádió összesen 40 dalt forgat, és amikor hozzáad a repertoárhoz egy új slágert, akkor kivesz egy régit. Ilyen top40-es rádió nem volt Magyarországon, de a legnagyobb rádiók is max 300-500 dalt forgattak, ami nagyon kevés.

Ezeknél a rádióknál a cél mindig az, hogy az átlagos hallgatási időn belül (tehát az időintervallum, amíg az átlag hallgató hallgatja az adást, miután bekapcsolta) egészen biztosan találkozzon a hallgató a kedvenceivel. Ezért magas rotációban, naponta többször szólnak ugyanazok a slágerek.

Gondoljunk csak bele, a 300-500 dalt forgató rádiók repertoárjába hány dal fért bele a fent említett 300.000 Soul és Funk zenéből bármi? De nekik nem is ez volt a feladatuk.

A Luxfunk Radio célja nem az, hogy a hallgatók emlékeire alapozva biztosan mutassunk régi kedvencet az átlagos hallgatási időn belül, hanem épp ellenkezőleg: néhány ismerős kedvenc mellett igyekszünk minél többet becsempészni abból a 300.000-ből.

Ezért hoztuk létre a Luxfunk Soul Power című műsorsorozatot, foglalkozunk évfordulókkal is. Célunk, hogy a hiánypótlás ne csak zenehallgatásról szóljon, hanem amikor lehet, beszéljünk is a dalok, előadók, albumok és zenei történések hátteréről.

Természetesen az évfordulók a későbbi, fiatalabb előadókról is szolnak. Hiszen ők azok, akik tovább vitték a nagy klasszikusok érték- és műfajteremtő törekvéseit.

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá