Március 24. – De La Soul, Pasemaster Mace születésnap

Március 24. – De La Soul, Pasemaster Mace születésnap

Készítsd magad bólogatósba, mert egy De La Soul szülinapon nem maradunk ritmus nélkül. Isten éltesse Pasemaster Mace-t, a trió egyik tagját!

Pasemaster Mace 1970. március 24-én született és a De La Soul megalakulásától (1988) a csapat tagja.

Pasemaster Mace amerikai DJ a hiphop érájának egyik meghatározó alakja volt az 1980-as évek végétől a 2000-es évek közepéig. Több slágert írt a bandának, az óriási népszerűséget élvező „3 Feet High and Rising” vagy a „De La Soul is Dead” című albumok dalai újra definiálták a Hip-Hop műfaj határait. Pasemaster Mace később további projekteken is dolgozott, mint például a Handsome Boy Modeling School, vagy a post-grunge zenekar, a White Zombie. 2016-ban a Mase-ról készült dokumentumfilmben hivatalosan változtatta nevét Pasemaster Mase-re.

Szóval nagyon szép sikereket értek el: 1990-ben „The Magic Number” című daluk UK no.7 lett, a Funky-arc kedvenc „Ring, Ring, Ring” pedig mindig itt van a fülünkben és a Luxfunk Radio Funky Party-kon. Tudtad, hogy a srácok 2006-ban Grammy-t is nyertek, mert együtt dolgoztak a Gorillazzal a „Feel Good Inc” című dalon? 

Most pedig tudod, mi jön: kincs a Luxfunk polcról!

Miért foglalkozunk évfordulókkal?

A ’70-es, ’80-as években a Soul és Funk műfajokban kb. 30.000 album jelent meg. Ezekről természetesen nem volt minden sláger, de ha albumonként csak tíz dallal számolunk, akkor nagyságrendileg kb. 300.000 olyan Soul és Funk zenéből meríthetünk, amik nem jutottak át a vasfüggönyön. A nyugati és a tengeren túli slágerlistákat ezek az előadók gyakran meghatározták, miközben Magyarország zenei ízlését egész más műfajok alakították.

A Luxfunkot azért hoztuk létre, hogy pótoljuk a hiányt.

A magyar közönség főként a rádióból jutott zenéhez. Fontos tudni, hogy egy klasszikus értelemben vett top40-es rádió összesen 40 dalt forgat, és amikor hozzáad a repertoárhoz egy új slágert, akkor kivesz egy régit. Ilyen top40-es rádió nem volt Magyarországon, de a legnagyobb rádiók is max 300-500 dalt forgattak, ami nagyon kevés.

Ezeknél a rádióknál a cél mindig az, hogy az átlagos hallgatási időn belül (tehát az időintervallum, amíg az átlag hallgató hallgatja az adást, miután bekapcsolta) egészen biztosan találkozzon a hallgató a kedvenceivel. Ezért magas rotációban, naponta többször szólnak ugyanazok a slágerek.

Gondoljunk csak bele, a 300-500 dalt forgató rádiók repertoárjába hány dal fért bele a fent említett 300.000 Soul és Funk zenéből bármi? De nekik nem is ez volt a feladatuk.

A Luxfunk Radio célja nem az, hogy a hallgatók emlékeire alapozva biztosan mutassunk régi kedvencet az átlagos hallgatási időn belül, hanem épp ellenkezőleg: néhány ismerős kedvenc mellett igyekszünk minél többet becsempészni abból a 300.000-ből.

Ezért hoztuk létre a Luxfunk Soul Power című műsorsorozatot, foglalkozunk évfordulókkal is. Célunk, hogy a hiánypótlás ne csak zenehallgatásról szóljon, hanem amikor lehet, beszéljünk is a dalok, előadók, albumok és zenei történések hátteréről.

Természetesen az évfordulók a későbbi, fiatalabb előadókról is szolnak. Hiszen ők azok, akik tovább vitték a nagy klasszikusok érték- és műfajteremtő törekvéseit.

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá