December 12. – Dionne Warwick nagy napja

December 12. – Dionne Warwick nagy napja

Marie Dionne Warwick ötszörös Grammy-díjas amerikai énekesnő és színésznő. 1940. december 12-én született, de túl a 70-en sem veszített semmit a varázsából. Isten éltesse még sokáig!

Dionne zenébe született. Édesanyja és nagynénjei a Drinkard Singers elnevezésű gospel együttes tagjai voltak, édesapja pedig a Chess lemezkiadónál dolgozott a gospel részlegen. Dionne hozta létre azt a Gospelaires nevű formációt, amelynek egykor Cissy Houston, Whitney Houston édesanyja is a tagja volt. Az együttes Ben E. King soulénekes dalaiban, például a „Stand By Me„-ben és a „Spanish Harlem„-ben is  vokálozott.

Dionne első komoly áttörését 22 éves korában érte el, amikor a „Don’t Make Me Over” című dala felkerült az amaerikai slágerlistákra. A hatvanas évek végétől több filmben is feltűnt.

Az első Grammy-díját 1968-ban nyerte a „Do You Know the Way to San Jose?” című daláért. Másik hármat a ’70-es években szerzett, egyet pedig a ’80-as években. Több lemezét is jelölték a díjra. Elnyerte az American Music Awards-ot és a Billboards Music Awards-ot is, valamint a Rhythm and Blues Foundation életműdíját is megkapta.

1962 és 1998 összesen 56 dala került be a Billboard 100-as listájára!

Önéletrajza 2010-ben jelent meg „My Life, as I See It” (Az életem, ahogyan én látom) címmel. Utolsó lemeze 2012-ben jött ki és a „Now” címet viseli. Reméljük, nem csak felőle, hanem tőle is hallunk még valamit!

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá