December 30. – Jay Kay birthday!

December 30. – Jay Kay birthday!

“Cosmic Girl”-t küldünk a “Virtual Insanity”-n keresztül a december 30-án született Jason Kay-nek, aki a Jamiroquai egyik legszínesebb egyénisége, egyben frontembere. 

Jay Kay, születési nevén Jason Cheetham 1969. december 30-án született az Egyesült Királyságbeli Stretfordban.

Kay anyja, Karen Kay jazzénekes mellett nőtt fel, apját 2003-ig nem ismerte. Szomorú érdekesség, hogy ikertestvére a születéskor meghalt. Gyermekkorában bandák tagjaként kisebb bűncselekmények részese volt, kamaszként szinte hajléktalanként élte a hobók életét, de hamarosan búcsút intett a zűrös életmódnak és teljes egészében a zenélés felé fordult.

A ’90-es évek elején megalapította a kezdetben acid jazzt játszó, majd később a funky felé nyitó Jamiroquait  (a név a “jam” szó és az “iroquai” szó összetétele, amely az irokéz indián törzs nevére emlékeztet) Toby Smith, Stuart Zender, Derrick McKenzie és Wallis Buchanan társaságában. A zenekar 1992-ben jelent meg a lemezpiacon, az első áttörést 1994-ben értek el például a “Space Cowboy” című dallal.  

Napestig sorolhatnánk a slágerlistákat bombázó top slágereiket, például a “Virtual Insanity“-t, amely 1997-ben elnyerte az MTV Video Music Awards-ot és a Grammy-díjat is a “Legjobb Pop Performansz” kategóriában. Dalaikat jelölték Brit Awards-ra, International Dance Music Awards-ra, MOBO Awards-ra, MTV Europe Music Awards-ra és MVPA Awards-ra. Az elmúlt több mint 20 évben 40 millió fölötti példányszámban keltek el az albumjaik.

Legutóbb 2017-ben jelentkeztek “Automaton” című lemezükkel hét éves kihagyás után, amelyről itt írtunk részletesen. Nagyon adja!

Erre koccintsunk az egyik nagy kedvencünkkel, ami gyakran forog a Luxfunkon! Még sok ilyet! Isten éltessen, Jay Kay!

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá