December 31. – Donna Summer – a télben is!

December 31. – Donna Summer – a télben is!

Donna Summer születésnapja alkalmából egy összefoglalóval készültünk a legaktívabb éveiről. Emeljük kalapunkat egy korszak ikonja előtt, aki 1948. december 31-én született és 2012. május 17-én hunyt el.

Még mielőtt részleteznénk egy emlékezetes karriert a kezdetektől egészen a tetőpontig, zanzásítva egy kicsi Summer sikereiből, rekordjaiból:

  • Donna Summer öt alkalommal kapott Grammy-díjat. Ő volt az első színesbőrű előadó, aki rock kategóriában elnyerte a rangos elismerést, ezenkívül a legelső díjazott művész volt dance music (tánczene) kategóriában.
  • R&B és gospel kategóriában ugyancsak díjazták az évek folyamán.
  • Donna Summer volt az első női előadó, aki ugyanazon esztendőben (1979) három egymást követő albumával és három kislemezének mindegyikével a slágerlista élére jutott.
  • 1976 (Love to Love You Baby) és 1984 (There Goes My Baby) között az énekesnőnek minden évben volt egy olyan slágere, amely a Billboard Hot 100 slágerlistán bekerült a Top 40-be.
  • A lemezeladások révén a Billboard ranglistáján Donna Summer a 8. legsikeresebb női előadóművész, a 24. helyen. Kolléganői közül Madonna (2.), Mariah Carey (6.), Janet Jackson (7.), Whitney Houston (9.), a The Supremes (14.), Olivia Newton-John (18.) és Aretha Franklin (19.) előzik meg őt.

Vissza a kezdetekhez…

Donna Summer, eredeti nevén Ladonna Adrian Gaines egy vallásos keresztény család hét gyermekének egyike. Egy templomi kórus tagjaként kezdett el énekelni, kamaszként viszont Janis Joplin művészete hatott rá, ezért csatlakozott a “The Crow” nevű rockegyütteshez. 18 évesen otthagyta az iskolát, és elköltözött otthonról, mert szerepet kapott a sikeres Broadway-darabban, a Hairben.

A musicalek mellett egyre többet foglalkozott énekléssel: háttérvokálokat énekelt mások albumain. Így találkozott Giorgio Moroderrel és Pete Bellotte zeneszerző-producerekkel. Ők felismerték tehetségét és szerződést kötöttek vele. Így jelent meg Summer első albuma, a “Lady of the Night“, rajta a “The Hostage” című felvétellel, amely Franciaországban, Belgiumban és Hollandiában a slágerlista élére került, az NSZK-ban pedig a 2. helyig jutott.

Zenetörténeti nagy pillanat: Love To Love You Baby 

Hozunk egy remek összefoglalást a Wikipédiáról, amely leírja az ikonikus dal megszületését:

1975 nyarán Donna egy új dal ötletét vetette fel producereinek, melyhez már szöveget is írt. Moroder érdekesnek találta az ötletet, de az ő elképzelése más volt. Azt javasolta, hogy a dalt az orgazmus különböző fokozatait imitálva erotikus nyögések és sóhajtozások kíséretében vegyék lemezre, az egyre népszerűbb diszkózene jegyében. Ez nem valami kósza, aberrált ötlet volt Moroder részéről: az ügyes producer figyelmét nem kerülte el, hogy a filmszínházakban ekkoriban tetőzött az erotikus filmek hulláma. Az erotika iránti felfokozott igényt ügyesen kihasználni nem volt rossz stratégia, de a vallásos családból származó Donna idegenkedett producere ötletétől. Végül beleegyezett abba, hogy demót készítsenek a dalból, a végső változatot pedig majd egy másik énekessel (a lehetséges jelölt a Silver Convention szólistaként is dolgozó tagja, Penny McLean volt) vegyék fel. A stúdiómunka során Donna állítólag néha elfelejtette az eredeti szöveget, s olyankor improvizált. Moroder el volt ragadtatva, és újra szóba hozta, hogy mégis Donna előadásában dobják piacra a felvételt. Summer vonakodva beleegyezett, és a kislemez rövidesen napvilágot látott. A mérsékelt fogadtatás látszólag az énekesnő aggályait igazolta, ám az egyik példány eljutott a tengerentúli Casablanca Records elnökéhez. Neil Bogart tetszését megnyerte a dal, ezért egy 20 perces változatot rendelt Morodertől. Moroder, Bellotte és Summer végül egy 17 perces verziót készítettek, melynek a Love to Love You Baby címet adták. A Casablanca szerződést írt alá az énekesnővel az amerikai terjesztésre, s 1975 novemberében piacra dobták a felvételt.

(…)

A Love to Love You Baby valóságos bombaként robbant a könnyűzene piacán, melynek köszönhetően megszületett Donna Summer első, tengerentúli listavezető slágere.

(…)

A korong rövidesen aranylemez lett. Népszerűségét az sem gátolta, hogy bizonyos rádióállomások megtagadták a szexuálisan túlfűtött címadó sláger játszását. (Korábban a “The Hostage” is felkavarta a kedélyeket egyes európai országokban.) A könnyűzenei sajtó mind gyakrabban emlegette az énekesnőt „a szerelem First Ladyje”-ként.

Mindenesetre énekelni is elképesztően tudott, nem csak szexin sóhajtozni. 1979-es dupla albuma, a “Bad Girls” mérföldkő karrierjében. Nem csupán az akkori jelen divatját, a diszkót képviseli, hanem rock, blues, soul és elektronikus zenei elemei miatt már a jövő felé mutat. A több mint 7 millió példányban elkelt dupla LP hatása olyan későbbi sztárok zenéjében mutatható ki, mint például a Eurythmics, a New Order, a Depeche Mode, a Pet Shop Boys, Madonna és a Bronski Beat, nem beszélve a különféle new wave- és technoegyüttesekről.

A Bad Girls LP 5 nagy slágere közül kettő listavezető is volt: a “Hot Stuff” és a címadó szerzemény. Előbbiért Donna újabb Grammy-díjat vehetett át, ráadásul – első színes bőrű előadóként – rock kategóriában, ahogyan azt cikkünk elején ki is emeltük már. Az album más rekordokat is eredményezett.

  • Summer volt az első énekesnő, akinek egyszerre két slágere szerepelt a tekintélyes Billboard Hot 100 toplistájának első három helyezettje között.
  • Néhány héttel később megismételte a rekordot az LP másik dalával, a “Dim All The Lights” cíművel, illetve a “No More Tears (Enough Is Enough)” című új duettel, amelyben Barbara Streisand volt a partnere.
  • A “Dim All The Lights”-hoz még egy rekord fűződik: Summer 16 másodpercen keresztül tartja ki benne ugyanazt a hangot, és ezt állítólag azóta se csinálta utána más énekesnő.

És jöttek az ’80-as évek…

Donna a megújulás szükségessége miatt megszakította az együttműködést Giorgio Moroderrel. Következő nagylemeze producerének egyenesen Quincy Jones-t kérte fel. A saját nevét viselő “Donna Summer” című album a sztár egyik legjobb lemeze lett. A “Love Is In Control (Finger On The Trigger)” újra a slágerlisták élvonalába juttatta az énekesnőt, a “State of Independence” című kislemez pedig méltó folytatásnak bizonyult. A dal eredetijét nem sokkal korábban Jon Anderson és Vangelis közösen vitték sikerre.

Summer változatában Eric Clapton gitározott, a háttérvokál egyik tagja pedig maga Michael Jackson volt!

Az 1990-es évek

1992-ben Donna csillagot kapott a hollywoodi Hírességek Sétányán. 1993-ban, 43 éves korában került az üzletekbe a “The Donna Summer Anthology” című dupla válogatás, amely kitűnő keresztmetszetet adott az énekesnő addigi pályafutásáról.

A legendát 2012. május 17-én, reggel, 63 éves korában veszítettük el. Halálát tüdőrák okozta, mely nem volt kapcsolatba hozható dohányzással. A sors közbe szólt… Nyugodjon békében!

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá