December 8. – Emlékezzünk Sammy Davis Jr.-ra!

December 8. – Emlékezzünk Sammy Davis Jr.-ra!

Samuel George Davis Jr. azaz Sammy Davis Jr. amerikai énekes, táncos, színész és komikus 1925. december 8-án született és 1990. május 16-án hunyt el.  Emlékezzünk rá ezen a napon!

Sammy-t Mr. Showbusiness-nek, a világ legjobb szórakoztatójának nevezték. Korán kezdte: már kisgyerek korában színpadra lépett. Zenés szórakozóhelyeken, később a Broadwayen szerepelt különféle produkciókban. Táncolt, énekelt, ütőhangszereken, vibrafonon, trombitán játszott. Ő aztán színpadra született!

Legnagyobb sikerét a Mr. Wonderful című zenés darabban aratta, és ez egyike lett az egyébként nagyon kifejező beceneveinek. Fontos szerepet töltött be a feketék egyenjogúságának kivívásában: a Frank Sinatra köré csoportosult, haladó felfogású zenészek/színészek egyike volt. 1954-ben egy autóbalesetben elvesztette a bal szemét, de felépülése után volt még ereje ahhoz, hogy az amerikai filmipar egyik nagy sztárjává váljon.

Pályája során 1 Grammy- és 1 Emmy-díjat zsebelt be, valamint csillagot kapott a híres Hollywood Walk of Fame-en. 64 évesen hunyt el.

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá