Február 3. – Dennis Edwards születésnapja!

Február 3. – Dennis Edwards születésnapja!

Az amerikai soul és R&B énekes Dennis Edwards, akit leginkább a The Temptations (egyik) vezető énekeseként ismerhetünk 1943. február 3-án született.

Dennis Edwards a Motown kiadóhoz és a The Temptations csapatába 1968-ban érkezett, David Ruffint helyettesítve. Elsőkörben 1976-ig maradt a csapattal, majd 1980 és 1984, illetve 1987 és 1989 között volt vezető énekes.

A ’80-as évek közepén szólókarrierbe kezdett. 1984-es dala, a Siedah Garrett-tel közös „Don’t Look Any Further” sláger lett: második helyre jutott a Billboard Black Singles charton, a Hot 100-en pedig 72. lett. Az Egyesült Királyságban a 45. helyig jutott.

Érdekesség: sokan nem tudják, de feleségül vette a The Pointer Sisters egyik tagját, Ruth-ot. Lányuk, az 1978-ban született Issa Pointer ma is énekel, ráadásul ugyanúgy a The Pointer Sisters-ben, ahogyan az édesanyja. 

A rövid kitekintés után, visszatérve Dennis Edwards-hoz: 75. születésnapja előtt 2 nappal bekövetkező haláláig (2018. február 1.) a „The Temptations Review featuring Dennis Edwards” formáció vezető énekese volt. Már odafönt énekel. Nyugodjon békében!

Íme az egyik nagy kedvenc Dennis Edwards-tól a Luxfunk polcról:

Miért foglalkozunk évfordulókkal?

A ’70-es, ’80-as években a Soul és Funk műfajokban kb. 30.000 album jelent meg. Ezekről természetesen nem volt minden sláger, de ha albumonként csak tíz dallal számolunk, akkor nagyságrendileg kb. 300.000 olyan Soul és Funk zenéből meríthetünk, amik nem jutottak át a vasfüggönyön. A nyugati és a tengeren túli slágerlistákat ezek az előadók gyakran meghatározták, miközben Magyarország zenei ízlését egész más műfajok alakították.

A Luxfunkot azért hoztuk létre, hogy pótoljuk a hiányt.

A magyar közönség főként a rádióból jutott zenéhez. Fontos tudni, hogy egy klasszikus értelemben vett top40-es rádió összesen 40 dalt forgat, és amikor hozzáad a repertoárhoz egy új slágert, akkor kivesz egy régit. Ilyen top40-es rádió nem volt Magyarországon, de a legnagyobb rádiók is max 300-500 dalt forgattak, ami nagyon kevés.

Ezeknél a rádióknál a cél mindig az, hogy az átlagos hallgatási időn belül (tehát az időintervallum, amíg az átlag hallgató hallgatja az adást, miután bekapcsolta) egészen biztosan találkozzon a hallgató a kedvenceivel. Ezért magas rotációban, naponta többször szólnak ugyanazok a slágerek.

Gondoljunk csak bele, a 300-500 dalt forgató rádiók repertoárjába hány dal fért bele a fent említett 300.000 Soul és Funk zenéből bármi? De nekik nem is ez volt a feladatuk.

A Luxfunk Radio célja nem az, hogy a hallgatók emlékeire alapozva biztosan mutassunk régi kedvencet az átlagos hallgatási időn belül, hanem épp ellenkezőleg: néhány ismerős kedvenc mellett igyekszünk minél többet becsempészni abból a 300.000-ből.

Ezért hoztuk létre a Luxfunk Soul Power című műsorsorozatot, foglalkozunk évfordulókkal is. Célunk, hogy a hiánypótlás ne csak zenehallgatásról szóljon, hanem amikor lehet, beszéljünk is a dalok, előadók, albumok és zenei történések hátteréről.

Természetesen az évfordulók a későbbi, fiatalabb előadókról is szolnak. Hiszen ők azok, akik tovább vitték a nagy klasszikusok érték- és műfajteremtő törekvéseit.

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá