Elhallgattunk az okos erősítődön, mobil appodon? Megvan a hiba!

Elhallgattunk az okos erősítődön, mobil appodon? Megvan a hiba!

Az utóbbi hónapokban többen jeleztétek, hogy „elhallgatott” a Luxfunk Radio különböző külső platformokon: okos erősítőkön, asztali webrádiókon és mobil alkalmazásokban. Utána nyomoztunk a jelenségnek és sikerült kideríteni az okokat, megoldani a problémát.

A hiba nem nálunk volt, de nem is nálad

Először is fontos leszögezni, hogy a Luxfunk adásai folyamatosak voltak, és weboldalunkon, illetve a közvetlen .mp3 linkeken, valamint a legnépszerűbb platformokon (Pl. T-Home set top box) zavartalanul lehetett bennünket hallgatni. A vizsgált esetek mindegyikében olyan platformokon jelentkezett a probléma, amelyeknek szolgáltatói nem mi vagyunk. Néhány internetrádiókat összegyűjtő mobil alkalmazásban és tőlünk független adatbázisokból „dolgozó” készülékeknél nem jött a libabőr. Ahogy benneteket, úgy minket is zavart, hogy nem szólnak csatornáink néhány olyan eszközön, amelyekben egyébként megtalálhatóak vagyunk. Nem mindenki hallgat bennünket a weboldalunkról, sokan választanak a Luxfunk hallgatásához inkább egy a nappali, vagy az iroda polcának díszeként is szolgáló menő webrádió készüléket a hifire kötve, vagy utazás közben több webrádió között válogatva mobil alkalmazással kattannak ránk, mások az autójuk szoftverében keresnek ránk, és nekünk ezek az alkalmazások is fontosak. Úgy gondoljuk, hogy ahol a Luxfunk megtalálható, ott szólaljon is meg.

A legtöbb alkalmazás – legyen az egy okos erősítőn, asztali webrádió készüléken vagy mobil appban futó szoftver – valamilyen online elérhető rádiós „könyvtárat” használ a rádiók listázásához. Ezeket az adatbázisokat annak üzemeltetője építi és frissíti – vagy nem. Most sajnos az utóbbira derült fény.

A vTuner alkalmazást használó eszközökkel biztosan gond volt

Minden webrádiónak vannak kötelező technikai paraméterei. Egyik ilyen az adás csatornánként eltérő url-je, ami a rádió adásait publikáló szerverre mutat. Ha a szervert a rádió elköltözteti pl. szolgáltató váltás miatt, akkor ez az url megváltozik. Fontos, hogy ilyenkor a felhasználói felületen a play gomb megnyomásakor a lejátszó már az új címet töltse be. Ehhez az adott alkalmazás fejlesztőjének és / vagy a kiszolgáló rádiós könyvtár szolgáltatójának az adatbázist frissítenie kell, vagyis tudnia kell a változásról. Mi az ilyen eseményekről mindig azonnal, tervezett, címváltozást okozó fejlesztéseknél pedig előre értesítjük az ismert szolgáltatókat, aztán rajtuk múlik, milyen gyorsan és mennyire figyelmesen végzik el a frissítést. Közös érdek, hogy az ilyen változást a rádiókat listázó adatbázisok kövessék, különben a user hiába nyomja a playt, nem szólal meg az adás, hiszen az ő alkalmazásában a hivatkozás még a régi, már megszűnt szerverre mutat.

Egyes asztali okos erősítők (Pl. Pioneer, Yamaha stb…) és több mobil app is a vTuner adatbázisát használja a webrádiók listázásához. Kiderült, hogy a vTuner adatbázisban a több mint egy évvel ezelőtti szerver költöztetésünkkor, amikor értesítettük őket a változásról és ezt vissza is igazolták, valamiért csak a főcsatornánkat frissítették, a Dance és a Blackmix csatornát nem. Így néhány hónappal ezelőtt, amikor a régi url-eket végleg megszüntettük (majdnem egy évet hagytunk az átállásra), a nem frissített csatornáink elhallgattak azoknál, akik eszköze a vTuner adatbázisát használta.

A hiba ki lett javítva

Szerencsére sokan szóltatok, hogy baj van. Külön köszönjük azoknak, akik a készülékük pontos típusmegjelölésével írták le a jelenséget, mert ezáltal elegendő információ állt rendelkezésünkre ahhoz, hogy körbehatároljuk, mely márkák eszközein hallgattunk el, és így az is kiderült, melyik online adatbázis tolt ki velünk. A vTunerrel felvettük a kapcsolatot, és kérésünkre javították a hibát. Mi a hallgatóink segítségével több okos erősítőt teszteltünk, amiken megjavult. Ha az utóbbi hónapokban nálad is elhallgattunk, most próbáld meg újra elindítani adásainkat!

A kedvencek funkció még megviccelhet

Eszköztől függően előfordulhat, hogy ha egy csatorna a kedvencek közé van adva, és ott a fentiek miatt nem szólt egy ideje, akkor míg az alap listában már szólunk, a kedvencekben elmentett helyen még nem. Ha ilyet tapasztalsz, egyszerűen távolíts el minket a kedvencek közül, keresd ki újra a listából, majd add hozzá a kedvencekhez újra a Luxfunk csatornákat!

A külső alkalmazásokat szeretjük is meg nem is

Mi a Luxfunkon természetesen örülünk neki, hogy egyre több eszköz és app szoftverének menüjében találhatók meg adásaink. Minél több felületen csillog a Luxfunk korona és világít rajta a play gomb, annál gyorsabban növekszik a Funky-arcok közössége. Valljuk, hogy ez a technológia ma az út, amin a „rádiózás” – és ezt már idézőjelbe kell tenni – jó irányba halad. 
Ugyanakkor felvet egy problémát a jelenség: felelősséget vállalni csak a saját szolgáltatásainkért tudunk. Ami a mi honlapunkon elérhető, azt mi adjuk. Sajnos elég gyakori, hogy egy harmadik fél által fejlesztett alkalmazásban az alkalmazás hibája miatt nem szólalunk meg, és hallgatónk úgy értékeli a jelenséget, hogy „a Luxfunkot nem lehet hallgatni”, és kész.
Ha a hivatkozásainkat, így pl. az adásaink hallgatási url-jeit valaki átveszi, adatbázisba, eszközökbe, szoftverekbe illeszti, de mondjuk hibásan, vagy nem frissíti őket amikor változnak, akkor egy olyan hibajelenség keletkezik, amiről gyakran később, vagy egyáltalán nem értesülünk. A mai technológiával jelenleg lehetetlenség ennyi márka és szoftver hibáját azonnal észlelni. Ezért azt javasoljuk, hogy ha Luxfunkot hallgatsz, mindig vedd etalonnak azt, amit a honlapunkon elérsz. Ha elhallgat a mobil appod vagy a hifi cuccodban a webrádiód (miután meggyőződtél arról, hogy nem az adatforgalmaddal van a gond), látogass el honlapunkra! Ha a főoldalunkon található playerek, valamint a közvetlen .mp3 linkek* szólnak, akkor egészen biztosan azzal az alkalmazással vagy kütyüvel, vagy annak szoftverével van a probléma, amin nem érsz el bennünket. Nos, ilyenkor számítunk a segítségedre: szólj nekünk, hogy felvehessük a kapcsolatot az adott app vagy eszköz illetékeseivel!

*Fontos megjegyzés: a közvetlen .mp3 linkek direktben az adásszerverünkre irányítanak, bármilyen lejátszóval, böngészővel, még mobilon is hallgathatóak vagyunk általuk. Ezeken akkor is elérhetőek a Luxfunk adásai, ha a weboldalunk valamiért nem működik. Ezért ezeket a linkeket érdemes könyvjelzőként elmenteni.

Segíts, ha ilyet tapasztalsz!

A Luxfunk egy összetartó közösség, amelyről az elmúlt több mint 11 évben mindig bebizonyosodott, hogy a Funky-arcok segítségével a sebeit is képes önmagától begyógyítani. Szólj nekünk itt, ha olyan mobil appot vagy eszközt találsz, ahol ott vagyunk a listában, de a play gomb megnyomása után nem történik semmi! Mindig írd meg az alkalmazás pontos nevét, fizikai készülék esetén (pl. okos erősítő), a márkát és a típust! Az ilyen információk számunkra aranyat érnek. Utána megyünk, megpróbáljuk megoldani.

Köszönjük szépen mindenkinek a türelmet és a segítséget!

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá