Február 14. – Valentin napon született Dwele

Február 14. – Valentin napon született Dwele

Dwele, soul és R&B énekes, dalszerző és producer, akit leginkább a „Power” című Kanye West dalból ismerhetünk, 1978. február 14-én született Detroitban. Boldog szülinapot kívánunk!

Andwele Gardner, azaz Dwele zenész családból származik. Már 6 évesen jól zongorázott, és nem sokkal később megtanult trombitálni, gtározni és basszus gitározni is. A multiinstrumentális képességei mellett minden szenvedélyét a zenébe fektette: apját a saját házuk előtt lőtték le, amikor Dwele még csak 10 éves volt, ezt elmondása szerint a zene segített feldolgozni.

Legnagyobb példaképei között szerepel Stevie Wonder, Donny Hathaway, Roy Ayers, Miles Davis és Freddie Hubbard, és sokat merített már a kedvenc hip-hop bandájából, a A Tribe Called Quest stílusából is.

Első demóját („The Rize”) a saját hálószobájában vette fel és az autójából árulta. 100 példánya volt belőle, melyet egy hét alatt eladott. 

Egyik leghíresebb munkája talán Kanye West ötödik stúdióalbumáról, a „My Beautiful Dark Twisted Fantasy„-ról a „Power„, amelynek producere volt. 

Miért foglalkozunk évfordulókkal?

A ’70-es, ’80-as években a Soul és Funk műfajokban kb. 30.000 album jelent meg. Ezekről természetesen nem volt minden sláger, de ha albumonként csak tíz dallal számolunk, akkor nagyságrendileg kb. 300.000 olyan Soul és Funk zenéből meríthetünk, amik nem jutottak át a vasfüggönyön. A nyugati és a tengeren túli slágerlistákat ezek az előadók gyakran meghatározták, miközben Magyarország zenei ízlését egész más műfajok alakították.

A Luxfunkot azért hoztuk létre, hogy pótoljuk a hiányt.

A magyar közönség főként a rádióból jutott zenéhez. Fontos tudni, hogy egy klasszikus értelemben vett top40-es rádió összesen 40 dalt forgat, és amikor hozzáad a repertoárhoz egy új slágert, akkor kivesz egy régit. Ilyen top40-es rádió nem volt Magyarországon, de a legnagyobb rádiók is max 300-500 dalt forgattak, ami nagyon kevés.

Ezeknél a rádióknál a cél mindig az, hogy az átlagos hallgatási időn belül (tehát az időintervallum, amíg az átlag hallgató hallgatja az adást, miután bekapcsolta) egészen biztosan találkozzon a hallgató a kedvenceivel. Ezért magas rotációban, naponta többször szólnak ugyanazok a slágerek.

Gondoljunk csak bele, a 300-500 dalt forgató rádiók repertoárjába hány dal fért bele a fent említett 300.000 Soul és Funk zenéből bármi? De nekik nem is ez volt a feladatuk.

A Luxfunk Radio célja nem az, hogy a hallgatók emlékeire alapozva biztosan mutassunk régi kedvencet az átlagos hallgatási időn belül, hanem épp ellenkezőleg: néhány ismerős kedvenc mellett igyekszünk minél többet becsempészni abból a 300.000-ből.

Ezért hoztuk létre a Luxfunk Soul Power című műsorsorozatot, foglalkozunk évfordulókkal is. Célunk, hogy a hiánypótlás ne csak zenehallgatásról szóljon, hanem amikor lehet, beszéljünk is a dalok, előadók, albumok és zenei történések hátteréről.

Természetesen az évfordulók a későbbi, fiatalabb előadókról is szolnak. Hiszen ők azok, akik tovább vitték a nagy klasszikusok érték- és műfajteremtő törekvéseit.

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá