Január 30. – Szülinapos Jody Vanessa Watley a Shalamarból!

Január 30. – Szülinapos Jody Vanessa Watley a Shalamarból!

Jody Vanessa Watley, akinek január 30-án ünnepeljük a születésnapját, olyan ízig-vérig előadó, akin nem fog az idő: mindig van benne kurázsi, ahogyan a Shalamar-os időszakban, úgy későbbi szólókarrierje alatt is. Isten éltesse sokáig 1959 szülöttét!

Egy kis szülinapi emlékezés: Jody Vanessa Watley szólóénekesként 1987-ben Grammy-díjat nyert mint a „Legjobb Új Előadó” (illetve további 3-ra jelölték), előtte azonban nem csak a Soul Train című műsorban táncolt 14 évesen, hanem tagja volt a ’70-es évektől a ’80-as évekig aktív Shalamar triónak.

Munkásságért 2008-ban Billboard Életmű Díjat kapott. 2016-ban szintén a Billboard 21. helyre rangsorolta a legsikeresebb dance előadók között.

Nincs kérdésünk, zsűri! Jöjjön, ami mehet! Bárhol, bármikor:

Nem szabad elmennünk Jody Vanessa Watley szólókarrierje mellett sem! 1989 tavaszán Watley kiadta második stúdióalbumát Larger Than Life címmel, amelyen az album tizenkét dalából tizenegyet társszerzőként írt. Az album több mint négymillió példányban kelt el világszerte, elérte a 16. helyet a Billboard 200-on, és négy kislemezt produkált: a „Real Love” arany kislemez lett, az első Top 40-es brit kislemeze az 1987-es „Looking for a New Love” óta. A „FriendsEric B. & Rakim közreműködésével volt az első R&B, pop, rap, dance együttműködés, amely több slágerlistán is a top 10-be került. Az „Everything” volt az első kislemezként megjelent balladája. Az album negyedik és egyben utolsó kislemeze, a „Precious Love” kisebb sikert aratott, a Billboard Hot 100-as listáján a 87. helyezésig jutott.

Miért foglalkozunk évfordulókkal?

A ’70-es, ’80-as években a Soul és Funk műfajokban kb. 30.000 album jelent meg. Ezekről természetesen nem volt minden sláger, de ha albumonként csak tíz dallal számolunk, akkor nagyságrendileg kb. 300.000 olyan Soul és Funk zenéből meríthetünk, amik nem jutottak át a vasfüggönyön. A nyugati és a tengeren túli slágerlistákat ezek az előadók gyakran meghatározták, miközben Magyarország zenei ízlését egész más műfajok alakították.

A Luxfunkot azért hoztuk létre, hogy pótoljuk a hiányt.

A magyar közönség főként a rádióból jutott zenéhez. Fontos tudni, hogy egy klasszikus értelemben vett top40-es rádió összesen 40 dalt forgat, és amikor hozzáad a repertoárhoz egy új slágert, akkor kivesz egy régit. Ilyen top40-es rádió nem volt Magyarországon, de a legnagyobb rádiók is max 300-500 dalt forgattak, ami nagyon kevés.

Ezeknél a rádióknál a cél mindig az, hogy az átlagos hallgatási időn belül (tehát az időintervallum, amíg az átlag hallgató hallgatja az adást, miután bekapcsolta) egészen biztosan találkozzon a hallgató a kedvenceivel. Ezért magas rotációban, naponta többször szólnak ugyanazok a slágerek.

Gondoljunk csak bele, a 300-500 dalt forgató rádiók repertoárjába hány dal fért bele a fent említett 300.000 Soul és Funk zenéből bármi? De nekik nem is ez volt a feladatuk.

A Luxfunk Radio célja nem az, hogy a hallgatók emlékeire alapozva biztosan mutassunk régi kedvencet az átlagos hallgatási időn belül, hanem épp ellenkezőleg: néhány ismerős kedvenc mellett igyekszünk minél többet becsempészni abból a 300.000-ből.

Ezért hoztuk létre a Luxfunk Soul Power című műsorsorozatot, foglalkozunk évfordulókkal is. Célunk, hogy a hiánypótlás ne csak zenehallgatásról szóljon, hanem amikor lehet, beszéljünk is a dalok, előadók, albumok és zenei történések hátteréről.

Természetesen az évfordulók a későbbi, fiatalabb előadókról is szolnak. Hiszen ők azok, akik tovább vitték a nagy klasszikusok érték- és műfajteremtő törekvéseit.

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá