Február 11. – Boldog szülinapot, D’Angelo!

Február 11. – Boldog szülinapot, D’Angelo!

Michael Eugene Archer, azaz a ’90-es évek soul, R&B sztárja, az énekes, dalszerző, producer D’Angelo 1974. február 11-én született a virginiai Richmondban. Születésnapja alkalmából röviden összefoglaltuk eddigi pályafutásának mérföldköveit. Jöhet a “Cruisin'” a sorok között?

Pünkösdista lelkész fiaként már nagyon korán megismerkedett a zenével, talán ennek is köszönhető, hogy szinte minden hangszeren jól játszik, ami a kezébe kerül: édesapja tanította zongorázni egészen kiskorában és már 18 évesen három amatőr zenei tehetségkutatót is megnyert a harlemi Apollo Színházban, ahol olyan fekete zenei nagyságuk karrierje indult be mint Ella Fitzgerald, Billie Holiday, James Brown, Diana Ross & The Supremes, Gladys Knight & the Pips, The Jackson 5, Patti LaBelle, Marvin Gaye, Stevie Wonder, Aretha Franklin, The Isley Brothers, Lauryn Hill, Sarah Vaughan, Jimi Hendrix és Machine Gun Kelly rapper.

Debütáló szólóalbuma, a “Brown Sugar1995-ben jelent meg és több mint 2 millió példányban kelt el. A karrierje beindult. Együttműködött Erykah Baduval, Lauryn Hill-lel, Maxwell-lel és Angie Stone-nal, akikkel a neo-soul zenei hullám éllovasai lettek. 

Következő albumát néhány éves szünet után adta ki. Ez volt a “Voodoo2000-ben, amely No.1-ként debütált az amerikai slágerlistán. Vezető kislemeze az “Untitled (How Does It Feel)” nagyot ment az R&B charton és Grammy-díjat is hozott D’Angelónak a “Legjobb R&B Férfi Hang” kategóriában, a “Voodoo” album pedig elhozta a “Legjobb R&B Album” kategória díját. 

A siker, a növekvő nyomás, az, hogy szex szimbólumként bálványozták a nők és férfiak egyaránt, szenvedélybetegségekbe hajszolta. Alkoholproblémái lettek és 14 évre eltávolodott a zenétől is. 

Végül 2014-ben jelentkezett harmadik stúdióalbumával, a “Black Messiah“-val, amely pozitív kritikai fogadtatásban részesült, ráadásul No.5 lett az amerikai Billboard 200-en

Egy biztos: ha jön a negyedik album (így legyen!), mi nem fogunk lemaradni róla! Addig is:

 

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá