Február 18. – Happy B’day Dr. Dre!

Február 18. – Happy B’day Dr. Dre!

A világhírű Grammy-díjas rap mogul, producer, színész Dr. Dre 1965. február 18-án született Comptonban (igen, abban a Comptonban) és nem sokkal később meghódította a zeneipart. Soroljuk a főbb mérföldköveket!

André Romelle Young, azaz művésznevén Dr. Dre nem csak a rap zenében alkotott nagyot (1990, UK No.26, “Express Yourself“; 1996, US No.1 és UK No.6 “California” és sorolhatnánk…) . Ő az alapítója és jelenlegi vezérigazgatója az Aftermath Entertainmentnek és a Beats Electronicsnak, szóval nem csak a zenéi valók a fülekbe, hanem a fülhallgatói is…

Karrierje kezdetén a “World Class Wreckin’ Cru” tagja volt, majd utána az “N.W.A“-vel lett híres. 1992-ben jelentette meg első szólóalbumát, a “The Chronic“-ot, amivel egycsapásra az egyik legkelendőbb előadó lett az Egyesült Államokban. Az 1992-es “Let Me Ride“-dal Grammy-díjat is nyert.

Ezen felül számos előadónak segített albumot készíteni, ezzel egyengetve producerként a karrierjüket. Ilyen volt Snoop Dogg, Eminem, Xzibit, 50 Cent, The Game és Kendrick Lamar is. Kulcsfigura volt a nyugati-parti rap, elsősorban a G-funk stílus népszerűsítésében.

A Forbes magazin szerint ő a harmadik leggazdagabb személy a hiphop színtéren. Összesen 6 Grammy-t hozott el karrierje során, köztük az “Év Producere” kategóriában is. Ha mindez nem volna elég egy életre, még a színészetben is kipróbálta magát. A Rolling Stone szerint Dre az 56. a “Minden Idők 100 Legnagyobb Művésze” listán.

 

Mit is mondhatnánk, happy birthday, yo?!

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá