Február 19. – Smokey Robinson születésnapja

Február 19. – Smokey Robinson születésnapja

Az élő legenda, az amerikai énekes, dalszerző, producer, a The Miracles alapítója és frontembere, William “Smokey” Robinson Jr. születésnapos: 1940. február 19-én látta meg a napvilágot.  Még sok szép évet kívánunk neki!

Somkey Robinson nem csak a Motown kiadó The Miracles formációjának frontembere volt, hanem fő dalszerzője és producere is. Neki köszönhetően az együttes – amely “Five Chimes” néven alakult meg – számos elismerést bezsebelt a kezdetektől, 1955-től egészen 1972-ig, amikor Smokey bejelentette, hogy visszavonul és a Motown alelnökeként a kiadó igazgatására fekteti a hangsúlyt. 

Nem sokáig bírta zene nélkül, ugyanis Robinson egy év múlva visszatalált a zenéhez és szólóénekesként próbálta ki magát. 1981-ben például a “Being With You” szóló slágere No.1 lett az Egyesült Királyságban és No.2 az USA-ban. Azt követően, hogy 1988-ban eladásra került a Motown, 1990-ben Robinson végleg elhagyta a céget. De eddigre már beválasztották a Rock and Roll Hall of Fame-be és Gerschwin-díjat is kapott egész éves munkája tiszteletéül. 

Smokey több mint 50 éves karrierje során közel 4000 dalt szerzett, így nagyon sok kedvencünket köszönhetjük neki. Isten éltesse még sokáig aktív alkotásban! (Érdekesség: tudtad, hogy a The Miracle-ből ismert Bobby Rogers-szel, aki zenésztársa volt, egy napon születtek?)

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá