Február 2. – Al McKay (EWF) születésnapja

Február 2. – Al McKay (EWF) születésnapja

A Funkot, Soult, R&B-t és Jazzt pengető balkezes gitáros, az Earth Wind And Fire egyik alapítótagja, Al McKay 1948. február 2-án született New Orleans-ban. Isten éltesse még sokáig a ma is aktív gitár fenomént!

A gitáros dalszerző, producer az EWF-ben nem csak alapító volt, hanem az egyik kulcsfigura. Az ő munkásságának is köszönhető természetesen az a 6 Grammy-díj, valamint 20 jelölés, amelyben az EWF a pályafutása során részesült.

Tudtad, hogy Al McKay, Maurice White, Philip Bailey, Verdine White és Larry Dunn még a Dalszerző Hírességek Csarnokába is bekerült?

McKay jelenleg saját együttesét vezeti, mely az Al McKay’s L.A. All Stars nevet viseli, és főként korábbi EWF tagok játszanak benne: Johnny Graham, Fred White (Maurice és Verdine White öccse), Rahmlee Michael Davis és Andrew Woolfolk, valamint Michael Harris, aki korábban a Phenix Horns-ban játszott.

AL McKay lendülete és energiája töretlen, és azt kívánjuk, hogy ez még legyen nagyon-nagyon sokáig így.

Miért foglalkozunk évfordulókkal?

A ’70-es, ’80-as években a Soul és Funk műfajokban kb. 30.000 album jelent meg. Ezekről természetesen nem volt minden sláger, de ha albumonként csak tíz dallal számolunk, akkor nagyságrendileg kb. 300.000 olyan Soul és Funk zenéből meríthetünk, amik nem jutottak át a vasfüggönyön. A nyugati és a tengeren túli slágerlistákat ezek az előadók gyakran meghatározták, miközben Magyarország zenei ízlését egész más műfajok alakították.

A Luxfunkot azért hoztuk létre, hogy pótoljuk a hiányt.

A magyar közönség főként a rádióból jutott zenéhez. Fontos tudni, hogy egy klasszikus értelemben vett top40-es rádió összesen 40 dalt forgat, és amikor hozzáad a repertoárhoz egy új slágert, akkor kivesz egy régit. Ilyen top40-es rádió nem volt Magyarországon, de a legnagyobb rádiók is max 300-500 dalt forgattak, ami nagyon kevés.

Ezeknél a rádióknál a cél mindig az, hogy az átlagos hallgatási időn belül (tehát az időintervallum, amíg az átlag hallgató hallgatja az adást, miután bekapcsolta) egészen biztosan találkozzon a hallgató a kedvenceivel. Ezért magas rotációban, naponta többször szólnak ugyanazok a slágerek.

Gondoljunk csak bele, a 300-500 dalt forgató rádiók repertoárjába hány dal fért bele a fent említett 300.000 Soul és Funk zenéből bármi? De nekik nem is ez volt a feladatuk.

A Luxfunk Radio célja nem az, hogy a hallgatók emlékeire alapozva biztosan mutassunk régi kedvencet az átlagos hallgatási időn belül, hanem épp ellenkezőleg: néhány ismerős kedvenc mellett igyekszünk minél többet becsempészni abból a 300.000-ből.

Ezért hoztuk létre a Luxfunk Soul Power című műsorsorozatot, foglalkozunk évfordulókkal is. Célunk, hogy a hiánypótlás ne csak zenehallgatásról szóljon, hanem amikor lehet, beszéljünk is a dalok, előadók, albumok és zenei történések hátteréről.

Természetesen az évfordulók a későbbi, fiatalabb előadókról is szolnak. Hiszen ők azok, akik tovább vitték a nagy klasszikusok érték- és műfajteremtő törekvéseit.

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá