Február 26. – Erykah Badu születésnapja

Február 26. – Erykah Badu születésnapja

Erica Abi Wright, azaz a legendás, de egyszerre szerethető és megközelíthető stílusú, amerikai énekesnő Erykah Badu 1971. február 26-án született. Közel az ötvenhez is aktív, akár évekkel ezelőtt, így bízunk benne, hogy még sokáig örülhetünk a sikereinek!

A nem csak a zenéjéről, hanem jellegzetesen feltekert, színes fejkendőiről ismert énekesnő meghatározó műfaja az R&B, a ’70-es évek soulja és a ’80-as évek hip-hopja. Zenéjében virágzik a neo soul, hasonlatosan D’Angelóhoz, akivel egyébként karrierje kezdődött: 1994-ben állt először nagyközönség elé, Fort Worth-ben, D’Angelo koncertje előtt.

Erykah Badu egyes kritikusok szerint az ma nekünk, mint a jazznak Billie Holiday. Ezt nem csak az évek során elért album sikerek bizonyítják: mindenhez örömel nyúl, amelynek köze van a zenéhez, a művészetekhez. Játszott számos mozifilmben (Blues Brothers 2000, Árvák Hercege, Így nőttem fel), illetve több dokumentumfilmben is felszólalt (“Before the Music Dies” és a “The Black Power Mixtapes”)

Első albuma, a “Baduizm1997 februárjában jelent meg. Az “On & On”, “Next Lifetime” és az “Otherside of the Game” nagy sikert arattak, az albumból pedig tripla platina lemez lett. Nem kisebb sikerrel szerepelt első live albuma (“Live”), amely dupla platina lett. 

A neo soul királynőjének második albuma, a “Mama’s Gun2000-ben robbant a slágerlistákon. A “Bag Lady” című dala lett az első dala a Billboard Hot 100-en, amely a Top 10-be került: No.6 lett, de sikeres volt a  “Didn’t Cha Know?” és a “Cleva” is. Nem fogsz meglepődni: az album platina lemez lett.

Badu harmadik nagy dobása az arany minősítést szerzett, 2003-asWorldwide Underground” volt olyan slágerekkel mint a “Love of My Life (An Ode to Hip-Hop)“, a “Danger” és a “Back in the Day (Puff)“, illetve a “Love“, amely No. 9 pozícióig jutott.

Negyedik albuma a “New Amerykah Part One2008-ban jött ki, a “New Amerykah Part Two“pedig 2010-ben, és mindkettő sikeres volt: nem csak az eladások, hanem a kritikai visszhangok szerint is.

Nagyon várjuk már a következőt!

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá