Február 5. – Ki az a Barrett Strong?

Február 5. – Ki az a Barrett Strong?

1941. február 5-én született a Motown kiadó egyik legjobb dalszövegírója, aki korai énekesi sikerei után leginkább az íráshoz fordult és a legnagyobb Motown sztárok dalait jegyzi Norman Whitefielddel közösen: Isten éltesse a Mississippi államból származó Barrett Strongot! 

Strong a Motown kiadó első énekesei között írt alá szerződést a híres Berry Gordy-val, a kiadó alapítójával. Dala – amelyet ő is énekelt – a “Money (That’s What I Want)” az első sikere volt a kiadónak, igazi sláger lett: No.2 helyezést kapott az amerikai R&B charton 1960-ban.

Nem sokkal később Strong mégis inkább a dalszövegírást választotta fő csapásvonalnak. Norman Whitfielddel a legnagyobb sztárok dalain dolgozott, a legtöbbet a The Temptations-nek írta. 

Őt jegyzik (többek között) a(z)…

  • I Heard It Through the Grapevine” – Gladys Knight & the Pips és Marvin Gaye
  • War” – Edwin Starr
  • Wherever I Lay My Hat (That’s My Home)” – Paul Young
  • Smiling Faces Sometimes” – Undisputed Truth
  • “Cloud Nine”, “I Can’t Get Next to You”, “Psychedelic Shack”, “Ball of Confusion (That’s What the World Is Today)” és “Papa Was a Rollin’ Stone”, “Just My Imagination (Running Away With Me)” stb. – The Temptations

Strong 1973-ban a “Papa Was a Rollin’ Stone” megírásáért Grammy-díjat kapott a “Legjobb R&B dal” kategóriában. 

Csodás életmű, amely talán még bővül néhány extra sorral, ugyanis Barrett Strong közel a 80-hoz még mindig aktív. Sok remek évet kívánunk még neki!

 

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá