Giorgio Moroder új zenéje – Az Eurodisco pápája ismét alkotott

giorigio moroderA háromszoros Oscar-díjas, négyszeres Golden Globe-díjas és négyszeres Grammy-díjas olasz zeneszerző, énekes, zenei producer, Giorgio Moroder újra alkotott.

Gitár, turné és demók

A jómódú családból származó Giorgio Moroder 16 évesen kezdett gitározni, érettségi után pedig aktívan a zenélésnek szentelte magát. Az 1960-as éveket a féktelen szabadság jegyében töltötte, ismeretlen együttesekkel körbe turnézva Európát. A következő időszakban már komponálásra és demók készítésére helyezte a hangsúlyt. Ezokból kezdetben Berlinben telepedett le unokatestvérével, majd székhelyét áthelyezte Münchenbe, a könnyűzenei élet élénk központjába. Itt alapította meg első saját stúdióját, a Musicland Studios-t.

Az Eurodisco pápája

A müncheni munkák során fedezte fel az akkor még ismeretlen Donna Summert, akit csapatával eleinte demók készítésénél foglalkoztattak. Felfedezve a hangjában rejlő lehetőségeket, hamarosan azon kezdtek dolgozni, hogy elindíthassák szólókarrierjét. 1974-ben a The Hostage című felvételük olyan nagy sikert aratott Hollandiában, amely egy teljes nagylemez elkészítésére ösztökélte őket.

Így született meg a Lady of The Night című album, amelyről a címadó dal vált a következő Donna Summer-slágerré a nyugat-európai régióban.

A következő fordulat 1975-ben következett be a Love To Love You Baby című felvétellel, melynek ötletét és szövegét Summer vetette fel, a jellegzetes sóhajokkal fűszerezett, erotikus kivitelezés azonban Moroder javaslata volt, akinek sikerült a mélyen katolikus énekesnőt rábeszélni a teljesen új hangzásvilágra. A dal fogadtatása eleinte hűvös volt, ám Moroder nem adta fel. A lemezt eljutatta Amerikába, amely sikert aratott. Donna Summer a szerelem „First Ladyje”-vé vált, akivel a Casablanca Records természetesen több évre szóló szerződést kötött. A sikerből Moroder is részesült, keresett szerző lett, és innentől kezdve folyamatosan jelentek meg a saját neve alatt kiadott lemezei is.

Hasonló sikereket ért el a Remember Yesterday album is, az I Feel Love című örökzölddel. Ez volt ez első olyan diszkósláger, amelyet teljes egészében szintetizátorra hangszereltek, Morodernek köszönhetően.

A közös munka igazi tetőpontjának azonban az 1979-es Bad Girls duplaalbum számít, amelyen az őrült világsikert hozó Hot Stuff is szerepelt.

Moroder és Donna Summer 1982-ig dolgoztak együtt, de utolsó albumukat végül csak 1996-ban adták ki a kiadóval való egyeztetési problémák miatt. Ez az lemez az I’m a Rainbow volt.

Szólókarrier

Moroder szólópályáján az 1976-os Knight in White Satin volt az első kiugró siker. A címadó felvétel egy régebbi Moody Blues-sláger, a Nights in White Satin feldolgozása, amely így hangzott:

Ezt követően Moroder I Wanna Funk with You Tonite című szexis, kétértelmű dala volt az első maxilemezes szerzeménye.

Moroder szakmai fénypontja 1977-re tehető, a From Here to Eternity című albumához köthető, amelynek címadó dala így szól:

A tehetségek felfedezése a személyes sikerek után sem maradt el. 1977-ben fedezte fel Roberta Kelly-t, akinek első felvétele, a Troublemaker diszkósláger lett, bár sosem vált olyan híressé, mint Donna Summer dalai.

Soundtrackek egy másik földrészen

Az 1983-as év újabb csúcsot Moroder életében. Ekkor döntött úgy, hogy New Yorkba költözik, ahol határozottabban fordult a filmzenék irányába, amelyek már a ’70-es évektől jelen voltak az életében. Összekapcsolható neve az Éjféli expresszel, amelyért Oscar- és Golden Globe-díjat nyert, de hozzá köthető az Amerikai Dzsigoló, a Flashdance,  A sebhelyesarcú is. Mindkét filmzenét Golden Globe-díjra jelölték, végül a Flashdance győzött, sőt Oscar-díjat is kapott a What A Feelin, Donna Summer helyett Irene Cara előadásában.

… de végül Donna Summer is énekelt egy dalt a filmben.

1984 is izgalmas év volt. Moroder elkészítette a Végtelen Történet címadó dalát…

… és megkomponálta az 1984-es nyári olimpiai játékok hivatalos dalát, a Reach Outot.

Az 1988. évi nyári olimpiai játékok dalát, a Hand in Handet is neki köszönhetjük.

Emellett sikereket hozott a Top Gun kísérőzenéje, amely szintén Moroder nevéhez köthető. A Take My Breath Away Oscar és Golden Globe-díjat vihetett haza.

Nem csak sikerek érték, zenéjét a Superman III-ban Arany Málna-díjra jelölték, mint legrosszabb filmzene. Így hangzott:

Új lendület?

Az 1990-es évektől leginkább a családjára koncentrált, de ’91-ben részt vett Bonnie Tyler Bitterblue című albumának elkészítésében, illetve ’92-ben Olivia Newton-John I Need Love című dalában is. Hosszú kihagyás után most újra jelentkezett, és többek között ilyen hangulatot…

… és ilyen zenét csinált 74 évesen.

Mit gondoltok, a 74 tényleg az új 24? Bár ez a dal eltér a Luxfunktól megszokott műfajoktól, mi üdvözöljük Moroder munkásságát és késői alkotókedvét, hódolatát a zene előtt.

Írjátok meg a cikk alatt, vagy a Facebook oldalunkon,  hogy Ti mit gondoltok, és hallgassátok a Luxfunk Radiot az oldal tetején található webes player, vagy külső playerek segítségével!

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá