Interjú Sánta Dániellel a Soul Surge-ből – “Este tizenegykor azt mondtam neki, hogy muszáj együttest alapítanunk!”

Egyéb kategória publikálta Fodor Luca E. 0 Hozzászólások

soul surge1Interjút készítettünk a Soul Surge dobosával, Sánta Dániellel, hogy még jobban megismerjük a srácok munkásságát.

Korábban beszámoltunk már a magyar- dél-afrikai Soul Surge szeptemberben megjelent albumáról, a That’s What’s Upról, most pedig Sánta Dániel dobossal beszélgettünk, hogy még jobban megismerjük az együttes múltját, jelenét és jövőbeli terveit.

A Soul Surge-dzsel versenyt nyertetek, megjelent EP-tek, rádiók játszották a dalaitokat, számos helyen felléptetek már, majd idén szeptemberben kiadtátok az első stúdióalbumotokat, a That’s What’s Upot, mindezt három év alatt.  Felidéznéd, hogy 2012-ben hogyan hozott össze benneteket az élet?

Ez egy érdekes sztori, amely a budapesti Szférához, egy improvizálós, jammelgetős helyhez köthető. Egyik este lejött  Herby, és freestyle-ozni kezdett. Nagyon megtetszett, amit csinált. Ott, az első közös jam után már tudtam, hogy dolgunk van egymással. Rögtön felhívtam Kiss Miki gitárost – akivel korábban már zenéltem -, és este tizenegykor azt mondtam neki, hogy muszáj együttest alapítanunk!

Büszkén írjátok magatokról, hogy afrikai és magyar gyökerekkel bíró együttes vagytok, hiszen Herby Shaw dél-afrikai származású. Mit látott Magyarországban, amiért több mint tízezer kilométert utazott?

A szerelem hozta idáig: volt egy magyar barátnője. Amikor a kapcsolatnak vége lett, hazautazott, majd nem sokkal később visszajött, annyira hiányzott neki Magyarország.

Neki Magyarország hiányzott, neked, nektek pedig egy frontember. Milyenek voltak az első próbák?

Amikor lementünk a próbaterembe, kiderült, hogy Herby – aki korábban freestyle bajnokságot nyert, és fiatal korában csak a Rapet tartotta elég keménynek – énekelni is nagyon jól tud. Húsz perc alatt raktuk össze a Stay Down című dalunkat, amelyet ő maga írt; a szövegírás azóta is az ő feladata, így a dalok az ő lelkivilágát, tapasztalatait tükrözik. Ezután már csak zenésztársakat kellett keresnünk, akikkel közösen összerakhatjuk a dalok zenei részét . A Kőbányai Zenei Stúdióban végzett Kottmayer Krisztát (billentyű) és a Zeneművészeti Egyetem basszusgitár mesterszakát végző Paczár Viktort kértük fel.

Miután megtaláltátok egymást, hogyan találtátok ki magatokat? Miért lett Soul Surge a nevetek?

Mivel mindenki más zenei világból jön, nincsenek igazi példaképeink, ezen a mai napig sokat gondolkozunk. Néhány visszajelzés szerint a zenénk emlékeztet a Jamiroquai dalaira, illetve a Black Eyed Peas 2007/2008-as időszakára. A mi indíttatásainkat nem ez, hanem a nevünk határozza meg igazán. A Soul Surge nyersfordításban ugyanis lélekrohamot jelent. Azért ezt választottuk, mert ugyan Herby-nek nincs hivatalos zenei előképzettsége, zsigerből, lélekből zenél. Ez a hozzáállás ragadt át ránk is, így a dalainkban ki szeretnénk adni és egyben megvalósítani magunkat amennyire csak lehet, stílustól, példaképtől függetlenül.

dobos

Mindez annyira működik ma is,  amennyire az elején. Hiszen amikor a zenekar egy hónapos volt, lehetőséget kaptatok egy versenyen, ahonnan elhozva a fődíjat, stúdióba vonulhattatok, és fölvehettétek az első dalaitokat.

2012 októberében beneveztünk a Könyvtár Hangja Tehetségkutatóra, amelyet a Múzeum körúti Könyvtár Klub rendezett meg. Ekkorra már összeraktuk az EP dalait, és megnyertük a versenyt; a fődíj stúdióidő volt. Ennek köszönhetően összerakhattuk a bemutatkozó anyagunkat, majd 2013 márciusában megtarthattuk az EP bemutató koncertünket a Szilvupléban.

Milyen kapuk nyíltak meg előttetek ezután?

Miután kijött az EP, több klubbulink is volt, majd a nyár folyamán előzenekarként lehetőséget kaptunk az A38 tetőteraszán játszani.  Mivel jól sikerült az este, már másnap megegyeztünk egy tévés felvétel kapcsán, így 2013 novemberében felléphettünk az A38 koncerttermében, amelyet a tévé is leadott.

Hogyan lettetek 2014/2015-ben a PASO (Pannonia Allstars Ska Orchestra) előzenekara?

2014-ben pályáztunk a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Programjára, melynek célja többek között a kezdő zenekarok támogatása. Ezt a pályázatot megnyertük, így jöhetett létre az idén szeptemberben megjelent That’s What’s Up.

Szintén a Cseh Tamás Programon belül volt szerencsénk elnyerni az előzenekaros pályázatot is, amelynek köszönhetően a PASO-val turnézhattunk Magyarországon és Romániában 2014-től 2015 tavaszáig.

Milyen élményekkel zártátok ezt az időszakot?

Nagyon jó tapasztalatokkal! Az volt a legjobb, hogy  a PASO révén adott, nagy közönség előtt játszhattunk, akikkel igyekeztünk megszerettetni a zenénket. Jó kihívás volt és még annál is jobb élmény, hiszen mindenhol pozitív volt a fogadtatás. Romániában egyébként volt több vicces sztorink is. Az egyik az volt, amikor az utolsó állomáson iszonyatos nagy ünneplés közepette Herby egyszer csak eltűnt. Sehogyan sem tudtuk elérni egész éjszaka, majd megválaszolatlan SMS áradatok után reggel nyolckor mégis pontosan megjelent: az ágyam fölött állva ő ébresztett, hogy ideje indulnunk. Ekkor már biztos voltam benne, hogy megbízható fazon. Átment a teszten!

A mi tesztünkön pedig a Soul Surge ment át: stúdióalbumukat, a That’s What’s Upot forgatjuk a főcsatornán, így ti is elcsíphetitek. Ha követitek az együttes Facebook oldalát, hamarosan a Lose It című daluk videóklipjét is megnézhetitek. Addig is írjátok meg véleményeteket a cikk alatt, vagy pedig a Luxfunk Radio Facebook oldalán. Jó zenehallgatást kívánunk, Funky-arcok!

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá