Január 10. – A Chic Luci-ját köszöntjük

Január 10. – A Chic Luci-ját köszöntjük

Boldog születésnapot kívánunk az eredeti Chic egyik vezető énekesnőjének, a csodás Luci Martinnak, aki 1955. január 10-én született Amerikában.

A disco műfaj számunkra egyik legkedvesebb képviselője az amerikai Chic, amely a ’70-es években olyan slágereket adott a világnak mint a “Dance, Dance, Dance (Yowsah, Yowsah, Yowsah)” (1977), az “Everybody Dance” (1977), a “Le Freak” (1978; USA No.1, UK No. 7), az “I Want Your Love” (1978), a “Good Times” (1979) vagy a “My Forbidden Lover” (1979).

Az alapítótagok…

  • Bernard Edwards (1952. október 31. – 1996. április 18.) – basszusgitár, vokál
  • Nile Rodgers – gitár, vokál
  • Tony Thompson (1954. november 15. – 2003. november 12.) – dobok
  • Alfa Anderson – vezető énekesnő
  • Luci Martin –  vezető énekesnő
  • Tom Coppola – billentyű

… szerint a Chic “az igazi hippi jelmondatot követi: békét, szerelmet és szabadságot közvetít“.

A szemléletmód, a rengeteg toplistás dal és a kiterjedt rajongótábor mégsem jelentett eleget ahhoz, hogy a 11-szeres (!) jelölés ellenére a csapat bekerüljön a Rock and Roll Hall of Fame-be (Hírességek Csarnokába).

Talán nem is ez a legfontosabb, hiszen zenéjük kétségkívül nagy hatással volt a kortárs és későbbi művészekre is. Kultikus “Good Times” daluk alapját például – többek között – a The Sugarhill Gang is felhasználta a “Rapper’s Delight” számban. És innen már tudjuk az axiómát: semmi nem vész el, csak átalakul… 

Isten éltesse sokáig Luci Martint, még sokáig ilyen jó formában!

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá