Január 11. – Mary J. Blige születésnapja

Január 11. – Mary J. Blige születésnapja

Isten éltesse még nagyon sokáig az énekes, dalszövegíró, rapper, színésznő és egyben modell Mary J. Blige-ot (aki egyébként Jane), a bronxi születésű „Hip-Hop Soul” dívát, aki 1971- január 11-én látta meg a napvilágot. 

Blige karrierjét az Uptown Records háttérénekeseként kezdte, majd 1992-ben berobbant a köztudatba „What’s the 411?” című első albumával

13 stúdióalbumot adott ki napjainkig – a legutóbbiról, a 2017-es „Strength of a Woman„-ről írtunk is -, amelyek közül 8 multi-platina lemezzé vált.

Mary 9 Grammy-díjat nyert el eddigi karrierje során az összesen 31 (!) jelölésből. „My Life” (1994) című második albumát a Rolling Stone az „Minden idők 500 legjobb albuma” közé választotta.  

Mary J. Blige ráadásul 2006-ban megkapta a Music Awards „Legenda”díját is addigi munkásságáért. A Billboard szerint ő az egyik legsikeresebb női R&B/Hip-Hop előadó, „Be Without You” dala pedig a legsikeresebb R&B/Hip-Hop dal, amely 15 hetet töltött az amerikai  R&B/Hip-Hop  slágerlista élén.

Van mire koccintani!

Miért foglalkozunk évfordulókkal?

A ’70-es, ’80-as években a Soul és Funk műfajokban kb. 30.000 album jelent meg. Ezekről természetesen nem volt minden sláger, de ha albumonként csak tíz dallal számolunk, akkor nagyságrendileg kb. 300.000 olyan Soul és Funk zenéből meríthetünk, amik nem jutottak át a vasfüggönyön. A nyugati és a tengeren túli slágerlistákat ezek az előadók gyakran meghatározták, miközben Magyarország zenei ízlését egész más műfajok alakították.

A Luxfunkot azért hoztuk létre, hogy pótoljuk a hiányt.

A magyar közönség főként a rádióból jutott zenéhez. Fontos tudni, hogy egy klasszikus értelemben vett top40-es rádió összesen 40 dalt forgat, és amikor hozzáad a repertoárhoz egy új slágert, akkor kivesz egy régit. Ilyen top40-es rádió nem volt Magyarországon, de a legnagyobb rádiók is max 300-500 dalt forgattak, ami nagyon kevés.

Ezeknél a rádióknál a cél mindig az, hogy az átlagos hallgatási időn belül (tehát az időintervallum, amíg az átlag hallgató hallgatja az adást, miután bekapcsolta) egészen biztosan találkozzon a hallgató a kedvenceivel. Ezért magas rotációban, naponta többször szólnak ugyanazok a slágerek.

Gondoljunk csak bele, a 300-500 dalt forgató rádiók repertoárjába hány dal fért bele a fent említett 300.000 Soul és Funk zenéből bármi? De nekik nem is ez volt a feladatuk.

A Luxfunk Radio célja nem az, hogy a hallgatók emlékeire alapozva biztosan mutassunk régi kedvencet az átlagos hallgatási időn belül, hanem épp ellenkezőleg: néhány ismerős kedvenc mellett igyekszünk minél többet becsempészni abból a 300.000-ből.

Ezért hoztuk létre a Luxfunk Soul Power című műsorsorozatot, foglalkozunk évfordulókkal is. Célunk, hogy a hiánypótlás ne csak zenehallgatásról szóljon, hanem amikor lehet, beszéljünk is a dalok, előadók, albumok és zenei történések hátteréről.

Természetesen az évfordulók a későbbi, fiatalabb előadókról is szolnak. Hiszen ők azok, akik tovább vitték a nagy klasszikusok érték- és műfajteremtő törekvéseit.

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá