Január 14. – LL Cool J. születésnapja

Január 14. – LL Cool J. születésnapja

7 Grammy-jelölés, 2 elnyert Grammy-díj, 2 MTV Video Music Awards… soroljuk? James Todd Smith, azaz LL Cool J („Ladies Love Cool J”) 1968. január 14-én született a New Yorkban található Queens-ben. Ő King lett… 

Az amerikai rapper, színész, előadóművész olyan hip-hop slágerekkel írta be magát a zene történetébe mint az „I Can’t Live Without My Radio„, az „I’m Bad„, a „The Boomin’ System„, a „Rock The Bells” vagy a „Mama Said Knock You Out„, bár romantikus dalai sem hagyták hidegen a rajongókat; ilyen a  „Doin’ It„, az „I Need Love„, az „Around the Way Girl” vagy a „Hey Lover„.

LL Cool J eddigi pályafutása alatt 13 stúdio albumot, valamint 2 greatest hits albumot adott ki. A legutóbbi az „Authentic„, amely 2013-ban jelent meg. 2010-ben az 1984-óta aktív művészt a VH1 csatorna a „Minden Idők 100 Legjobb Előadója” közé választotta.

Ha ez nem volna elég, Cool J kipróbálta magát a filmezésben is: az NCIS sorozat mellett még jó pár sorozatban és más produkciókban is feltűnt. 

Isten éltesse sokáig!

Itt az egyik legnagyobb, a Luxfunk Party-kon is forgó kedvenc tőle a Luxfunk polcról:

Miért foglalkozunk évfordulókkal?

A ’70-es, ’80-as években a Soul és Funk műfajokban kb. 30.000 album jelent meg. Ezekről természetesen nem volt minden sláger, de ha albumonként csak tíz dallal számolunk, akkor nagyságrendileg kb. 300.000 olyan Soul és Funk zenéből meríthetünk, amik nem jutottak át a vasfüggönyön. A nyugati és a tengeren túli slágerlistákat ezek az előadók gyakran meghatározták, miközben Magyarország zenei ízlését egész más műfajok alakították.

A Luxfunkot azért hoztuk létre, hogy pótoljuk a hiányt.

A magyar közönség főként a rádióból jutott zenéhez. Fontos tudni, hogy egy klasszikus értelemben vett top40-es rádió összesen 40 dalt forgat, és amikor hozzáad a repertoárhoz egy új slágert, akkor kivesz egy régit. Ilyen top40-es rádió nem volt Magyarországon, de a legnagyobb rádiók is max 300-500 dalt forgattak, ami nagyon kevés.

Ezeknél a rádióknál a cél mindig az, hogy az átlagos hallgatási időn belül (tehát az időintervallum, amíg az átlag hallgató hallgatja az adást, miután bekapcsolta) egészen biztosan találkozzon a hallgató a kedvenceivel. Ezért magas rotációban, naponta többször szólnak ugyanazok a slágerek.

Gondoljunk csak bele, a 300-500 dalt forgató rádiók repertoárjába hány dal fért bele a fent említett 300.000 Soul és Funk zenéből bármi? De nekik nem is ez volt a feladatuk.

A Luxfunk Radio célja nem az, hogy a hallgatók emlékeire alapozva biztosan mutassunk régi kedvencet az átlagos hallgatási időn belül, hanem épp ellenkezőleg: néhány ismerős kedvenc mellett igyekszünk minél többet becsempészni abból a 300.000-ből.

Ezért hoztuk létre a Luxfunk Soul Power című műsorsorozatot, foglalkozunk évfordulókkal is. Célunk, hogy a hiánypótlás ne csak zenehallgatásról szóljon, hanem amikor lehet, beszéljünk is a dalok, előadók, albumok és zenei történések hátteréről.

Természetesen az évfordulók a későbbi, fiatalabb előadókról is szolnak. Hiszen ők azok, akik tovább vitték a nagy klasszikusok érték- és műfajteremtő törekvéseit.

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá