Január 16. – Aaliyah születésnapja

Január 16. – Aaliyah születésnapja

Aaliyah Dana Haughton énekesnő, színésznő, modell, akit mindenki csak Aaliyah-ként vésett az emlékezetébe 1979. január 16-án született és tragikusan fiatalon, 2001. augusztus 25-én hunyt el balesetben. Örökké 22 éves marad.

Aaliyah már 10 éves korában feltűnt TV-s showműsorokban és tehetségkutatókban. Nem kellett hozzá sok, hogy a híres Gladys Knight oldalán lépjen színpadra vokalistaként. 

12 éves volt, amikor szerződést kötött a Jive Records-szal és bácsikájának (Barry Hankerson) kiadójával, amely a Blackground Records volt. Hankerson volt egyébként az, aki bemutatta R. Kelly-nek, akihez Aaliyah-t munkakapcsolaton kívül – ő volt a producere első albumának, az “Age Ain’t Nothing but a Number” (ironikus, tudjuk) – más is fűzte: később össze is házasodtak, azonban ezt érvénytelennek nyilvánították az énekesnő fiatalkorúsága miatt. Mindenesetre a debütáló album 3 millió példányszámban kelt el az USA-ban és dupla platina lemez lett belőle. 

Aaliyah a házassági botrány miatt elhagyta egykori kiadóját és az Atlantic Records-hoz igazolt. Itt olyan producerekkel dolgozott együtt második albumán mint Timbaland és Missy Elliott. A “One in a Million“-ből szintén 3 millió kelt el az USA-ban és további 8 millió szerte a világon

Nem sokkal halála előtt, 2000-ben más területen is kipróbálta magát: megkapta első szerepét az “Öld meg Rómeót!” című filmben, amelynek főcímdalát, a “Try Again“-t ő énekli. A dal azonnal első lett a Billboard Hot 100-en, és Aaliyah Grammy-jelölést kapott “Legjobb Női R&B Előadó” kategóriában.

Harmadik és egyben utolsó albuma 2001 júliusában jelen meg; egy hónappal azelőtt, hogy Aaliyah és kollégái, stábja a “Rock the Boat” című dal klipjének bahamai forgatásából tartottak haza egy Cessna típusú kisgéppel, majd balesetet szenvedtek feltehetően a pilóta gondatlansága miatt. 

Ez a szörnyű tragédia komoly posztumusz sikereket eredményezett: az “Aaliyah” című album 32 millió példányban kelt el világszerte. A Billboard listája szerint Aaliyah a 10. legsikeresebb női R&B előadó az elmúlt 25 évből, és a 27. legsikeresebb az R&B mindenkori történelmében.  

Nyugodjon békében!

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá