Január 25. – Alicia Keys szülinapi porondon

Január 25. – Alicia Keys szülinapi porondon

Isten éltesse korunk fekete zenéjének élő legendáját, az „R&B Királynőjét”, aki nem csak kiváló zongorista és énekes, hanem elkötelezett filantróp is. Nagyon boldog születésnapot kívánunk Alicia Keys-nek!

Alicia New York Cityben született, Manhattan Harlem városrészében, az ír származású Teresa (Terri) Augello színésznő és jamaikai Craig Cook légikísérő egyetlen gyermekeként. Alicia Augello Cook néven látta meg a napvilágot 1981. január 25-én, és már egészen korán énekelni kezdett többek között példaképének hatására, akit nagyon sokat hallgatott: ő volt Stevie Wonder

Hat stúdióalbummal – az első, a „Songs in A Minor” 2001-ben, a legutóbbi, a „Here” 2016-ban jelent meg – elképesztő sikereket ért el mint énekes, dalszerző, zongorista. Kontraalt hangja egészen különleges, nem összetévszthető, egyedi: három oktávot ölel át. Ennek is köszönhető, hogy albumai több mint harmincmillió példányban keltek el. Számos díjat is besöpört értük:  15 Grammy-díjat, 17 Billboard Music Awardot és 3 American Music Awardot.

Első albuma, a 2001-ben megjelent „Songs in A Minor” világszerte nagy sikert aratott, több mint tizenegymillió példányban kelt el. 2002-ben 5 Grammy-díjat nyert, köztük a legjobb új előadónak és az év dalának járót (utóbbit a „Fallin’” című dalért). Második stúdióalbuma, a „The Diary of Alicia Keys” 2003-ban jelent meg, és hasonlóan sikeres lett.

A sikerszéria folytatódott: Alicia 2005-ben 4 Grammy-díjat nyert. Ugyanebben az évben jelent meg „Unplugged” című koncertfelvétele. A harmadik stúdióalbumára sem kellett sokat várni: „As I Am” címmel 2007-ben jelent meg, csaknem hatmillió példányban fogyott, ezzel Alicia az évtized egyik legtöbb lemezt eladó énekese lett.

A 2009-es, negyedik albuma a „The Element of Freedom” az amerikai Billboard 200-en debütált. A 2012-es „Girl on Fire” mérsékeltebb sikert aratott az eladások tekintetében, de érett, tudatosan összeállított alkotás. A 2016-os „Here” pedig Alicia elmondása szerint a „leggyorsabban megírt album”, amelyet valaha készített. Ennek kampánya során állt rendszeresen smink nélkül a kamerák elé, felhívva a figyelmet a nők eredeti, tiszta szépségére. Ez nem meglepő tőle – évek óta komolyan felszólal társadalmi ügyekben, legyen szó az éhező, afrikai AIDS-ben szenvedő árvákról vagy a nők jogairól.

Mindezek mellett saját nemzedékéből egyike annak a kevés művésznek, aki felkerült a Billboard Hot 100 „Minden Idők Legsikeresebb Hot 100 Előadója” listájára. Mi nagyon büszkék vagyunk az „énekesnő” mellett az „emberre” is. Isten éltesse nagyon sokáig!

Születésnapja alkalmából egy „régi” duettet hoztunk, mert tudjuk, hogy szereted!

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá