Január 8. – Konfetti R. Kelly-nek!

Január 8. – Konfetti R. Kelly-nek!

1967. január 8-án született az Ilinois állambeli Chicagóban Robert Sylvester Kelly – nagyon boldog születésnapot kívánunk! “Az meg ki?” Ha R. Kelly-ként hivatkozunk rá, nem lesz több kérdésed.

 A világhírű amerikai énekes és sokszorosan díjazott dalszövegíró, producer, egykori kosárlabda játékos 1989-óta akítv a zeneiparban, és túl az ötvenen sem lazsál. Születésnapja alkalmából hoztunk egy rövid áttekintést.

R. Kelly 1992-ben debütált a chicagói, háromfős Public Announcement R’n’B csapatában frontemberként, de már a következő évben szólókarrierbe fogott. Első albuma a “12 Play” volt. 

R. Kelly sikerének esszenciája benne rejlik legnagyobb slágereiben. Ilyen a “Bump N’ Grind“, “Your Body’s Callin‘”, “I Believe I Can Fly“, “Gotham City“, “Ignition (Remix)“, “If I Could Turn Back the Hands of Time“, “The World’s Greatest“, “I’m a Flirt (Remix)” és a különleges “Trapped in the Closet“, amely egy érdekes “hip-hopera”: 33 jelenetet tartalmaz, olyan, mint egy egész estét szappanopera R’n’B-vel, hip-hoppal. A kritikusok egyszerre utálták és dicsérték. Állítólag az “olyan rossz, hogy már jó” kategóriában állja meg a helyét. Egy próbát megér, nem? 

Persze R. Kelly karrierjének sikere – hip-hopera ide vagy oda – megkérdőjelezhetetlen. 1998-ban megnyert 3 Grammy-díjat az “I Believe I Can Fly“-ért. Tudtad, hogy ő az első a történelemben, aki profi zenészként profi kosarassá is vált, amikor 1997-ben leigazolt az Atlantic City Seagulls-hoz? 

Előtte azért kapott még egy Grammy-jelölést 1996-ban a Michael Jacksonnak írt “You Are Not Alone” dalért. A kosarazás mellett jutott ideje arra, hogy 2002-ben és 2004-ben olyan előadókkal működjön együtt mint Jay-Z, Nas, Sean Combs, The Notorious B.I.G. 

Munkáját elismerés övezi: a Billboard 2011-ben az elmúlt 25 legsikeresebb és legbefolyásosabb R’n’B előadói közé rangsorolta. Kelly nem cáfolt rá a címre: 12 stúdió albumot jelentetett meg és több mint 100 millió példányszámban adta el őket. Vitathatatlanul a ’90-es évek egyik legmeghatározóbb alakja!

Főhajtás, aztán bólogatás, erre:

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá