Jocelyn Brown 19 év után perel a híres Snap!-hangminta miatt

A Snap! zenekar 1990-es The Power című slágerében szerepel az emlékezetes „I’ve Got The Power!” felkiáltás. Ez eredetileg Jocelyn Brown énekesnőtől származik, aki most döntött úgy, hogy perel, mert egy fillért nem kapott. A Snap! azt állítja: nem hangminta az, hanem újra felénekeltették a részletet. jocelyn_brown

Jocelyn Brown alapvetően RnB-hátterű énekesnő, ám szólókarrierje sosem volt igazán sikeres, ellenben számos dance-, house- és más tánczenei előadó slágerében szerepelt, például Cerrone, Todd Terry és a Right Said Fred is alkalmazta őt. Az régóta ismert, hogy a német Snap! híres The Power című 1990-es számában az „I’ve Got The Power!” felkiáltás tőle származik, egészen pontosan 1985-ös Love’s Gonna Get You című dalából (a capella változata itt hallható).

Most Brown azt állítja, hogy nem adott engedélyt a minta felhasználására, és semmi pénzt nem látott a dalból, pedig jogi tanácsadói szerint az összes bevétel 50 százaléka őt illetné meg – ami nem lehet kevés, hiszen több mint 500 filmben és reklámban szerepelt a sláger, és akkor a rádiós és egyéb lejátszásokról még nem is beszéltünk. Az énekesnő mellé a Warner Brothers is odaállt a Snap! jogdíjait beszedő német cég elleni perben.

„Azt állítják, hogy újra felvették a részletet egy másik énekesnővel, ami igazán sértő – hát csak felismerem a saját hangomat! Régebben szomorú voltam, hogy ellopták a hangomat, de most elhatároztam, hogy küzdeni fogok” – nyilatkozta Jocelyn Brown. A szóban forgó másik énekesnő a Snap! tagja volt, Penny Ford. A Wikipedia vonatkozó szócikkében azt olvastuk, hogy „tudományosan” bizonyított, hogy Jocelyn Brown hangja hallható a felvételen, de hivatkozás nincs (bár kéne), máshol pedig nem találtunk erről információt. A Power egyébként több hangmintát is tartalmaz, például egyet Chill Rob G-től, aki 1996-ban elérte, hogy az őtőle engedély nélkül elvett részeket lecseréljék.

Forrás: Quart

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá