Június 3. – Curtis Mayfield napja

Június 3. – Curtis Mayfield napja

Curtis Lee Mayfield (1942. június 3. – 1999. december 26.) amerikai énekes-dalszerző, gitáros és zenei producer a fekete zene számos fontos mérföldkövét helyezte el a történelemben. Születésnapja alkalmából róla emlékezünk meg.

Curtis Mayfield egyike volt a soul műfaj legbefolyásosebb és legfontosabb alakjainak, amellett pedig politikai aktivistaként az afro-amerikaik jogaiért küzdött az ’50-és ’60-as években. Első sikereit ebben az időszakban érte el a The Impressions-szel, amely doo-wop, R&B és gospel, valamint soul zenét játszott. 

1965-ben megírta a politikai töltetű „People Get Ready” című dalt a The Impressions számára, amelyet a The Rolling Stone minden idők 500 legjobb dala közül a 24. helyre sorolt! Számos díjjal méltatták ezt a különleges zenét, bekerült a Rock and Roll Hall of Fame-be is, ahogyan a Grammy Hall of Fame-be is 1998-ban. 

Az egyébként főleg szólókarrierjéről ismert Curtis Mayfield elnyerte a Grammy Legend Awardot 1994-ben, 1995-ben a Lifetime Achievement Award-ot és bekerült ő DUPLÁN a Rock and Roll Hall of Fame-be (a The Impressions tagjaként és szólóban).  Ugyanígy került be a Grammy  Hall of Fame-be. 

1999-ben, mindössze 57 évesen hunyt el kettes típusú cukorbetegség szövődményeiben. Nyugodjon békében a legnagyobbak között!

 

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá