Április 4. – Kelly Price születésnapja

Április 4. – Kelly Price születésnapja

1973. április 4-én látott napvilágot az amerikai R&B énekesnő, dalszerző Kelly Price, akit 7x jelöltek már Grammy-díjra. Boldog születésnapot!

Kerry Cherelle Price, amerikai R&B és soul énekesnő, dalszerző és producer, 1992-ben kezdte énekesi karrierjét a The Price Sisters nevű duóban. Az igazi áttörést azonban az 1998-ban megjelent, “Soul of a Woman” című albuma hozta, az Island Records gondozásában.  (Azóta a Def Soul Labelnél van).

Az album egyik legnagyobb slágere lett az alábbi sláger, a “Friend of MineR. Kelly-vel és Ronald Isley-val. Komplett filmet nyomtak le 5 percben, amolyan Ronald Isley-san. Ha láttad már a videóklipjeit, úgyis tudod, mire gondolunk (pl.  “Contagious”). A “Friend of Mine” No.1 lett az amerikai R&B charton.

Kelly Price később is több nagy slágert alkotott, többek között az “As We Lay“, a “Love Sets You Free“, a “He Proposed” és a “You Should’ve Told Me” című dalai nagy sikert arattak. Kelly Price aktív maradt az R&B és a soul világában, valamint több olyan szólóalbumot jelentetett meg, amelyek az R&B és a gospel elemeket is ötvözték.

Kelly Price fontosnak tartja a szociális és társadalmi ügyeket is, és aktívan részt vesz civil szervezetek munkájában, amelyek a nőkkel és a gyerekekkel kapcsolatos problémákkal foglalkoznak. Talán a legfontosabbak:

SheLift – Ez a szervezet az arra ösztönzést tartalmazza, hogy a lányok és nők élvezhessék a természet szépségét és építhessék önbizalmukat, bátorítva őket arra, hogy bízzanak magukban és csináljanak olyan dolgokat, amiket korábban nem mertek.

Saving Our Daughters – Ez a szervezet a fiatal nőknek szóló oktatási és mentorprogramokkal segít, és segít integrálni őket az általuk kiválasztott területeken.

No Kid Hungry – Ez a szervezet az éhezést enyhíti azáltal, hogy lehetővé teszi az iskolai gyerekek számára a kiegyensúlyozott étkezést.

The National Coalition Against Domestic Violence (Az amerikai háztartási erőszak elleni koalíció) – Superstar Glam Live-nál dolgozott együtt a szervezettel. Az NCADV a bántalmazás áldozatainak segít azáltal, hogy elkötelezte magát az erőszak ⁣kiküszöbölése és a bántalmazással szembeni kultúrális változás felépítése mellett.

Ezen kívül Kelly Price több más olyan civil szervezetben is részt vesz, amelyek a társadalmi igazságossággal, az emberi jogokkal és a nőkkel és gyerekekkel kapcsolatos ügyekkel foglalkoznak.

Miért foglalkozunk évfordulókkal?

A ’70-es, ’80-as években a Soul és Funk műfajokban kb. 30.000 album jelent meg. Ezekről természetesen nem volt minden sláger, de ha albumonként csak tíz dallal számolunk, akkor nagyságrendileg kb. 300.000 olyan Soul és Funk zenéből meríthetünk, amik nem jutottak át a vasfüggönyön. A nyugati és a tengeren túli slágerlistákat ezek az előadók gyakran meghatározták, miközben Magyarország zenei ízlését egész más műfajok alakították.

A Luxfunkot azért hoztuk létre, hogy pótoljuk a hiányt.

A magyar közönség főként a rádióból jutott zenéhez. Fontos tudni, hogy egy klasszikus értelemben vett top40-es rádió összesen 40 dalt forgat, és amikor hozzáad a repertoárhoz egy új slágert, akkor kivesz egy régit. Ilyen top40-es rádió nem volt Magyarországon, de a legnagyobb rádiók is max 300-500 dalt forgattak, ami nagyon kevés.

Ezeknél a rádióknál a cél mindig az, hogy az átlagos hallgatási időn belül (tehát az időintervallum, amíg az átlag hallgató hallgatja az adást, miután bekapcsolta) egészen biztosan találkozzon a hallgató a kedvenceivel. Ezért magas rotációban, naponta többször szólnak ugyanazok a slágerek.

Gondoljunk csak bele, a 300-500 dalt forgató rádiók repertoárjába hány dal fért bele a fent említett 300.000 Soul és Funk zenéből bármi? De nekik nem is ez volt a feladatuk.

A Luxfunk Radio célja nem az, hogy a hallgatók emlékeire alapozva biztosan mutassunk régi kedvencet az átlagos hallgatási időn belül, hanem épp ellenkezőleg: néhány ismerős kedvenc mellett igyekszünk minél többet becsempészni abból a 300.000-ből.

Ezért hoztuk létre a Luxfunk Soul Power című műsorsorozatot, foglalkozunk évfordulókkal is. Célunk, hogy a hiánypótlás ne csak zenehallgatásról szóljon, hanem amikor lehet, beszéljünk is a dalok, előadók, albumok és zenei történések hátteréről.

Természetesen az évfordulók a későbbi, fiatalabb előadókról is szolnak. Hiszen ők azok, akik tovább vitték a nagy klasszikusok érték- és műfajteremtő törekvéseit.

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá