Január 10. – Kris Kross évforduló, Chris „Daddy Mac” Smith szülinapja

Január 10. – Kris Kross évforduló, Chris „Daddy Mac” Smith szülinapja

Nagyon boldog születésnapot kívánunk Chris „Daddy Mac” Smith-nek (1979. január 10. – ), aki ugyan 2013-ban elvesztette barátját Chris „Mac Daddy” Kelly-t, de életben tartja a duo emlékét.

A Kris Kross sztory

A Kris Kross amerikai hip-hop duo a korai ’90-es években alakult. Az atlantai Smith és Kelly az első osztályban lettek elválaszthatatlan barátok. Közös hobbijuk, a zene nagyon fiatal korukban (12 évesen) jól jövedelmező karrierjükké vált, a 19 éves Jermaine Duprinek köszönhetően, aki felfedezte őket egy áruházban 1991-ben.  

A srácok világsikerét a ’92-esJump” hozta meg, amely az USA Billboard Hot 100-en 8 hétig állt az első helyen és hamarosan dupla platina kislemez lett. 

A Kris Kross 3 albumot adott ki pályafutása során. Az első a „Totally Krossed Out No.1 lett az amerikai Billboard 200-en, de a következő „Da Bomb” és a „Young, Rich & Dangerous” is bejutott a Top 20 közé

A fiúk nem csak a dalaikról, hanem egyedi stílusokról is híresek voltak. Tudtad, hogy a saját ruháikat viselték?

Miért foglalkozunk évfordulókkal?

A ’70-es, ’80-as években a Soul és Funk műfajokban kb. 30.000 album jelent meg. Ezekről természetesen nem volt minden sláger, de ha albumonként csak tíz dallal számolunk, akkor nagyságrendileg kb. 300.000 olyan Soul és Funk zenéből meríthetünk, amik nem jutottak át a vasfüggönyön. A nyugati és a tengeren túli slágerlistákat ezek az előadók gyakran meghatározták, miközben Magyarország zenei ízlését egész más műfajok alakították.

A Luxfunkot azért hoztuk létre, hogy pótoljuk a hiányt.

A magyar közönség főként a rádióból jutott zenéhez. Fontos tudni, hogy egy klasszikus értelemben vett top40-es rádió összesen 40 dalt forgat, és amikor hozzáad a repertoárhoz egy új slágert, akkor kivesz egy régit. Ilyen top40-es rádió nem volt Magyarországon, de a legnagyobb rádiók is max 300-500 dalt forgattak, ami nagyon kevés.

Ezeknél a rádióknál a cél mindig az, hogy az átlagos hallgatási időn belül (tehát az időintervallum, amíg az átlag hallgató hallgatja az adást, miután bekapcsolta) egészen biztosan találkozzon a hallgató a kedvenceivel. Ezért magas rotációban, naponta többször szólnak ugyanazok a slágerek.

Gondoljunk csak bele, a 300-500 dalt forgató rádiók repertoárjába hány dal fért bele a fent említett 300.000 Soul és Funk zenéből bármi? De nekik nem is ez volt a feladatuk.

A Luxfunk Radio célja nem az, hogy a hallgatók emlékeire alapozva biztosan mutassunk régi kedvencet az átlagos hallgatási időn belül, hanem épp ellenkezőleg: néhány ismerős kedvenc mellett igyekszünk minél többet becsempészni abból a 300.000-ből.

Ezért hoztuk létre a Luxfunk Soul Power című műsorsorozatot, foglalkozunk évfordulókkal is. Célunk, hogy a hiánypótlás ne csak zenehallgatásról szóljon, hanem amikor lehet, beszéljünk is a dalok, előadók, albumok és zenei történések hátteréről.

Természetesen az évfordulók a későbbi, fiatalabb előadókról is szolnak. Hiszen ők azok, akik tovább vitték a nagy klasszikusok érték- és műfajteremtő törekvéseit.

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá