Luxfunk Radióval a cukorbeteg gyerekekért – Segítsünk, hogy létrejöjjön a nyári sport tábor!

Egyéb publikálta Fodor Luca E.

SCEFunky-arcok, szeretnénk felhívni a figyelmeteket egy olyan ügyre, melyért érdemes kiállni. Segítsünk a Sportos Cukorbetegekért Egyesületnek (SCE), hogy összegyűjthessék a nyári sport táborra valót! Az ehhez szükséges információkat a cikk végén olvashatjátok.

A diabétesz nem válogat

A cukorbetegség nincs tekintettel nemre, korra, származásra vagy foglalkozásra. A felnőtteket, gyerekeket, kedvenc előadóinkat is egyaránt sújtja. A legendás Chaka Khan 2-es típusú cukorbeteg, amivel nem csak a civil életben, hanem rajongói előtt, a Twitteren is bátran küzd, felhívva a figyelmet a megelőzésre és az vércukorszint-mérés fontosságára.

Hasonló nehézségekkel szembesül nap mint nap Craig David, de Usher fia is, aki 1-es típusú diabétesszel éli mindennapjait.  A Salt’n’Pepából jól ismert DJ Spinderella testvére szintén ezzel harcol, ő maga pedig ezért az Amerikai Cukorbeteg Szövetség egyik követe lett. A szövetség mottója a „Let’s talk about diabetes!„, azaz „Beszéljünk a diabéteszről!„.

Ez a hozzáállás nem csak az USA-ban követendő példa, hanem Magyarországon is. A Sportos Cukorbetegekért Egyesület (SCE) célja sem különb ennél, amire Góczen Krisztián, egy cukorbeteg kislánynak, Annának az édesapja hívta fel a figyelmünket.

Anna története

Az alábbi történetet Gatyás Tímea, Anna anyukája írta, és Krisztián osztotta meg velünk a diabéteszes gyermekeket segítő Szurikáta Alapítvány hozzájárulásával.

„Anna novemberben lesz kilenc éves, ugyanolyan gyerek mint a többi. Nem, sokkal kitartóbb, fegyelmezettebb és még sorolhatnám… Soha nem gondoltam volna, hogy ez velünk megtörténhet, és most tessék. Az életünk teljesen megváltozott 2013. január 15-én. Ha egy kicsit előbb odafigyelünk a jelekre akkor talán hamarabb észrevesszük, bár sajnos az sem változtatott volna a tényeken. Hányszor, de hányszor mondtam Annának, hogy nem igaz, hogy nem ébred fel éjjel, hogy vécére kell mennie. Pedig előtte soha nem volt ilyen. Egy héten 4-5-ször kellett ágyneműt cserélni. Az orvos annyit mondott,  biztosan felfázott. Rengeteg folyadékot ivott. Januárban kértünk egy teljes vér- és vizeletvizsgálatot, még aznap meg is lett az eredmény, 25 volt a cukra. […] Emlékszem, hogy mikor hazaértem, belenéztem Anna szemébe és olyat láttam, amit eddig még soha, félelmet és bizonytalanságot. Még aznap bementünk a kórházba. Két hétig voltunk bent. Mikor közölték, hogy Anna diabéteszes, fel sem fogtuk. Jött a sok új információ: szénhidrát-számolás, inzulinbeadás, cukormérés. Pennel kezdtünk, napi háromszori szúrással. Anna ügyesen vette az akadályokat. 2014. januárban inzulinpumpát kapott, ami megint egy új tanulási folyamat volt, de ma már nem adnánk vissza. Tisztában van vele, hogy a diabétesz egész életében végigkíséri, de soha nem panaszkodik. […] Annának nagyon jót tesz, hogy látja, nincs egyedül. Vannak jó és kevésbé jó időszakok, nem tagadom, de  hálát adok az égnek, hogy nekünk  csak ennyi jutott. Most már a szülinapján kívül van még egy másik fontos dátum is az életünkben, az, amikor diabéteszes lett. Bár azt nem ünnepeljük, de az időpontot soha nem fogjuk elfelejteni, az biztos.”

Nyári sport tábor

Az Annához hasonló, nehéz helyzetben lévő, de bátor gyerekeket segíti a Sportos Cukorbetegekért Egyesület (SCE). Kitűzött céljuk, hogy a cukorbeteg gyermekek körében népszerűsítsék a sportot különböző rendezvények, például futóversenyek alkalmával. Többek között Hevesi Tamás is támogatta már egyesületüket, de minden további adomány nagy segítséget jelent a számukra.

A nyári táborban, amelyre gyűjtenek, a gyerekek rendszeres ellenőrzés alatt megtapasztalhatják, hogyan sportoljanak úgy, hogy ne essen le a vércukorszintjük, vagy éppen ne emelkedjen meg az edzés végére.  Megtanulják, hogy mikor mit egyenek mozgás előtt és után, a használt inzulin típusától függően. Mindehhez a hátteret diabetológus orvos, diabetológiai szakápolók, gyógytornász, diabétesz edukátor és pszichológus nyújtja.

600 ezer Ft összegyűjtésével 10 rászoruló gyermek ingyen vehetne részt a táborban.

Ha Ti is hisztek benne, hogy sok kicsi sokra megy, és szeretnétek támogatni az Annához hasonló, kitartó kis harcosokat, segíthettek az egyesületnek a nyári sporttábor megszervezésében. Az ehhez szükséges információkat itt találjátok:

Bankszámlaszám: K&H Bank 10401282-50526683-86681006
A közleményben írjátok bele: Tábor-Luxfunk

Ha szeretnétek jobban megismerni az Sportos Cukorbetegekért Egyesület munkáját, ajánljuk figyelmetekbe az SCE honlapját, valamint Facebook oldalukat.

Segítsünk nekik együtt!

Ezt érdemes megosztani!