Luxfunk Soul Power – 0045

Luxfunk Soul Power 0045 (Sogoro Fatime and Rota Francesco)A főszerep és a mikrofon az újdonságoké! A 45. Luxfunk Soul Power vendége ezúttal egy bájos fekete hölgy, Songoro Fatime volt, aki számos előadóhoz és slágerhez hasonlóan ezúttal járt először műsorunkban. Fatime műsorvezetőként és szaxofonosként otthonosan mozog a Jazz, a Soul és a Reggea világában, így a zeneiségé és a zenei szakértelemé volt a főszerep.

Tekintsd meg az adás tracklistáját, és a számokhoz tartozó tartalmi ismertetőt! Ezek a leírások természetesen csak rövid szemelvények a műsorból. Ha a teljes tartalomra vagy kíváncsi, érdemes hallgatni a Luxfunk Soul Power-t a Luxfunk Radio adásán minden vasárnap este nyolctól, vagy az ismétlést, csütörtökönként délután háromtól. A Luxfunk Soul Power műsorsorozatot számos Fm rádió is átveszi országszerte.
A lap alján meghallgathatsz egy összefoglaló podcastot is.

A Luxfunk Soul Power támogatója:

egrokorr logo

A Dunaplaszt festékcsalád gyártója, az Egrokorr Zrt.

Köszönjük!


A 0045. Luxfunk Soul Power tracklistája

Herman Kelly & Life – Let’s Dance to the Drummers Beat

A 45. Luxfunk Soul Power fekete zenei kalandozását egy műsorunkban frissen debütáló fellépő, Herman Kelly nyitotta meg, akinek egyetlen bakelitje és két kislemeze jelent meg 1978-ban. Ugyan ez a szám feledésbe merült, de a Cut ’n Move ’91-ben leporolta a korongot és elképesztő klubslágert írt mai nyitó dalunk feldolgozásaként, Get Serious címmel.

ICE- Funky Lovin’

A párizsi székhelyű ICE igazi afroamerikai Disco/Funk banda, akik „Funky Szerelem” című dala egy igazi old school Funk szám a Frisco Disco című bakelitjükről. A zenekar előszeretettel változtatta a nevét, többek között Captain Dax, Wall of Steal és Lafayette Afro Rock Band néven is futottak, az utóbbi a Funkrock hangzásra is magyarázatot ad. A Soul és Funky arcoknak azonban mindig falrengető zenéjük, és nem nevük csengése volt az elsődleges.

Ray Munnings – Funky Nassau

Ray Munnings egy nassau-i Folk/Funk csapat tagja volt, akikkel ’71-ben rögzítette városuk Funky himnuszát, amivel örökre beleírta magát a zenetörténelembe.  5 év szünet után újabb LP-t jelentettek meg, majd Ray szólókarrierbe kezdet, aminek csupán 3 db 7”-es korong lett az eredménye. A Luxfunk Soul Powerben Munnings slágerének a ’79-es kislemezen kiadott verzióját hallgattuk meg.

BT Express – Give Up The Funky (Let’s Dance)

A banda Madison Street Express-ként kezdett gurulni, majd Brooklyn Transit Express-re váltott, ami – valljuk be – szerencsésebb névválasztás volt egy szegregációról éneklő fekete Funk banda számára. Szép számmal írták a számokat, amiben főleg Carlos Wand szaxofonmágus járt az élen. Funky-ra fel!

Empress – Dyin’ To Be Dancin’

A Luxfunk Soul Powerben frissen debütálók közül az egy lemezes Gail Smith és a Crown Heights Affair alkotta Empress teljesen levett minket a lábunkról. Az anyazenekarral termésével együtt összesen nyolc LP-ből szemezgethetünk. A dalok hallatán aligha tud bárki is ülve maradni!

Mass Production – Inner City

A Mass Productiont már pörgettük egyszer a Luxfunk Soul Powerben, de 45. adásunkban a Solar stílus képviselőjeként tették tiszteletüket. A Solar korszak kezdetén meglovagolták az új hullámot, és a „tömegtermelés’ lett rájuk jellemző: csak úgy ontották magukból az Inner Cityhez hasonló jobbnál-jobb slágereket. Egy hölgy és kilenc férfi alkotja a nyolc lemezes csapatot, ahol Ricardo Williams jegyzi a legtöbb dal.

Denise LaSalle – I’m so hot

Tűzveszélyes Solar 1980-ból! A „Blues Királynője” Dennis LaSalle a Mississipi partjáról, LeFlore város(k)ából érkezett a 45. Luxfunk Soul Powerbe. 1972-től 20 éven alatt 19 album és közel 50 szerzői/hangszerelői munka kötődik a nevéhez, mivel a sokszínű énekesnő mindkettővel foglalkozott űzte az éneklés mellett. A 80’-as években őt is elérte a Solar szele, és szakított a Blues-zal.

Bar-Kays – Shut the Funk Up

A Bar Kays ’66-ban alakult a memphis-i Stax stúdiózenekaraként. Egy év elteltével óriási sikert arattak Soul Finger című szerzeményükkel, és felkérték őket az akkor már ünnepelt sztár, Otis Redding kíséretének. Sajnos ez komoly törést is okozott a zenekar életében, ugyanis éppen közös fellépésükre igyekeztek, amikor lezuhant repülőgépük. A balesetet csak Ben Cauley trombitás élte túl, aki a turnéról távol maradt James Alexander basszusgitárossal újjáépítette a Bar-Kays-t. A Bar-Kays II. egészen a ’90-es évekig szépen gyümölcsözött, termésükből nálunk a Shut the Funk Up szólt 1977-ből.

Prince – For you

1978-ban tűnt fel, zseniális, apró termetű, fekete, minnesotai… Ki másról lehetne szó, mint a falzett hangú énekesről, Prince Rogers Nelson-ról? A sokoldalú énekes a dobtól a szaxofonig, a szintetizátortól a gitárokig szinte minden hangszeren játszik, amit mi sem bizonyít jobban, mint 30 megjelent albuma fekete korongra komponált szerzeményeinek 800 feletti fekete.  A 45. Luxfunk Soul Powerben Prince Rogers Nelson legeslegelső slágere, a For You szólt.

Esther Phillips with Joe Black – What a Difference a Day Makes

Az érces hangú hölgyek ’70-es évekbeli királynője, egyben Dj Taylor nagy kedvence tér vissza hozzánk egy korai Disco slágerrel, ami egyébként egy ’59-es sanzon feldolgozása. Esther 1935-ben született, és már sajnos 1984-ben itt hagyott bennünket, ám a mai napig számtalan énekesnőnek jelent inspirációt, többek között a Soul legendának, Aretha Franklin-nek, és más műfajokban tevékenykedő Rocknagyinak, Tuna Turner-nek.

Queen Samantha – Sweet San Francisco

Gloria Brooks, alias Queen Samantha chichago-i fekete énekesnő. Miután Párizsba költözött, Harry Chalkitis és neje, Myrjam szerzői és produceri segítsége mellett négy albumot jelentethetett meg. Legtöbben onnan ismerhetik, hogy Ő énekelte először a „Singing Halleluja” témát. San Francisco utcáit idézte az általunk játszott dala, amit nagyon dögös basszus és gitárkíséret támaszt alá, de a harmóniavezetése erősen hajaz az ABBA-ra. Így egy átmenetet hallgathattunk meg a Disco alműfajai között.

Celi Bee & The Buzzy Bunch – One Love

Újabb frissen bemutatkozó énekesnő, Celi Bee kápráztatott el minket Salssoul dallamaival. A dívát Pepe Luis Soto vette pártfogásába, aki többek között Herbie Mann fuvolásnak írt dalokat. Mivel a művésznő Philly Soul-ból táplálkozott amit puerto rico-i hagyományokkal ötvözött, egyenes út vezetett a Salsoul stíluselemeihez.

The Originals – Blue Moon

A Stanway zongora Vibratos Rhodes-al átitatott bölcsőjében ringtunk a kék Holdon merengve, amit a Philadelphia balladáira jellemző ének felvezetés kísért. A dal azonban hirtelen frenetikus Salsoul-lá alakult! A The Originals egyedinek mondható, hiszen az öt fős Soul vokál group-ot gyakorlatilag a kor legjobb session bandája kísérte: James Jamerson basszusgitáros, Ray Parker Jr. gitáros és Reginald Burki billentyűs, aki az Earth-nek is írt dalokat. ’65-től ’81-ig egyértelműen a csúcson voltak 11 LP-jükkel. Egy igazi Beat alapmű a kezdetben Motown-os Originals-éktól, ’79-ből.

The O’Jays – I Love Music

Az O’Jays-t Philadelphia International All Starts néven is emlegették – nem érdemtelenül, hiszen zenéjük ízig-vérig Philly Soul. Természetesen ez sem volt mindig így, ’58-ban, Ohio-ban The Mascots néven Gospel együttesként kezdett a csapat, és ’72-ben igazoltatta le őket a Philly International, aki szokásához híven átkeresztelte őket. 20 albumot rögzítettek náluk az összesen a 30-ból, majd ’89-ben innen átigazoltak az EMI-hez. Leghíresebb tagjuk, Eddie Levert és Gambble & Huf szerzeménye forgott a 45. Luxfunk Soul Powerben.

Bee Gees – How Deep Is Your Love

Egyértelműen a világ legjobb Blue Eyes Soul zenekara, akik a Disco műfaj kialakulásának legnagyobb alakjai. Barry, Maurice és Robin Gibb 27 albumukon Beatszerzeményekkel kezdtek a ’60-as években, majd a Soul, a Disco, a West Coast és a Szinti Pop műfajai jellemezték zenéjüket a ’90’-es évek közeledtével. A How Deep Is Your Love ’77-es szerzeményük, amely csak kislemezen, vagy válogatáson jelent meg.

Johnny Hernandez – Fallin’ In Love

Szerelembe estünk Johnny Hernandez segítségével! A mexico-i úriember a „Little Joe & Johnny, La Familia” névre hallgató családi bandában énekelt, amivel 3 spanyol nyelvű albumot dobtak piacra ’78 és ’83 között. Az elsővel párhuzamosan egy angol nyelvű kislemez is maradt ránk, amelyről a Fallin’ In Love-ot forgattuk.

Crackin’ – Don’t You Wish You Could Be There

A letisztult Soul zenét játszó Crackin’ visszatérő előadó a Luxfunk Soul Powerben. Sajnos a california-i zenekarnak csupán 4 LP-je jelent meg és már ’78-ban letették a lantot.  A tagok ugyan néhány session munkát még bevállaltak, de csak Leslie Smith adott ki albumot, összesen egyet 1982-ben.  De mielőtt elkeserednénk itt egy jó hír: 20 év elteltével 4 Crackin’ tag életre hívta az L.A. Carneval-t, amivel 2003-ban kiadtak egy Soul lemezt!

Kay Gees – Get Down

A Kay Gees-t leginkább a Kool and The Gang kemény, korai Funk stílusárához szokták hasonlítanak. A stílusuk az évek során mit sem változott, hiszen nem érték őket a Solar napsugarai. Ez persze nem véletlen, mert a Kool and the Gang alapítója, Ronald Bell volt a producere a 8 tagú, megalkuvást nem ismerő brigádnak. 4 albumot hagytak ránk, a dalszerző Kevin Bell volt. Az évszám 1974, a cím stílszerűen Get Down!

The Disco Expres – The Bump

A The Disco Express-t 1976-ban alapították, és a debütáló, Funky Staff! című albumukon ismert feldolgozásokat játszottak, mint például a That’s the Way (I Like It), vagy a The Hustle. A vállalkozás sajnos túl kockázatosnak bizonyult, a The Disco Express első LP-je után lekapcsolta a motorokat. Mi azonban felpörögtünk Martin & Coulter szerzeményétől, a The Bump!-tól!

The Armada Orchestra – For The Love Of Money

Egy brit brigád, őrületes instrumentális Funky száma zárta a 45. Luxfunk Soul Powert. A 37 tagú London Symphony Orshestra 2 nagy zenekarra hangszerelt feldolgozás LP-t tudhat magákénak. Nem kispályás zenekar, hiszen ők kísérték európai turnéin Barry White-ot is.

Amennyiben kéréssel vagy kérdéssel, észrevétellel szeretnél hozzánk fordulni, szívesen vesszük, és igyekszünk minél gyorsabban válaszolni.

A lenti podcast segítségével meghallgathatod a Luxfunk Soul Power összefoglalóját! A műsor kétórás, ez csak egy rövid montázs. Ha van véleményed, várjuk a hozzászólásod a lap alján vagy a soulpower kukac luxfunkradio pont com címre!

Rota Francesco & Rohoska Gábor

<- Vissza a Luxfunk Soul Power főoldalára

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá