Május 16. – Janet Jackson születésnapja

Május 16. – Janet Jackson születésnapja

Janet Damita Jo Jackson, azaz Janet Jackson 1966. május 16-án született és így ő lett a Jackson család utolsó gyermeke. Ahogyan a mesében, legkisebbként ő is a legnagyobbak sorába emelkedett. Nagyon boldog születésnapot kívánunk neki!

Testvére, Michael Jackson mellett Janet volt a ’80-as, ’90-es évek egyik legnagyobb sztárja, de csillaga nem sokat halványult az évek alatt szerencsére.

Karrierje 7 évesen kezdődött, amikor először színpadra állt. Kezdetben gyerekszínészként és a The Jackson 5 tagjainak, illetve Michael Jacksonnak a húgaként volt ismert. Első saját albumát (“Janet Jackson“) 16 évesen jelentette meg az A&M Recordsnál, az áttörést 1986-ban megjelent harmadik, a “Control” című albuma hozta meg, amelyen Jimmy Tammel és Terry Lewis producerpárossal kezdett dolgozni (őket amúgy Prince fedezte fel, szóval ez már önmagában beszédes…). Ezek a munkakapcsolatok évtizedeken keresztül elkísérték Janetet.

1991-ben írta alá szerződését a Virgin Records-szal, rekordösszegért; ekkor vált a zeneipar egyik legjobban fizetett művészévé. Már ennél a kiadónál jelent meg 1993-ban “janet.” című albuma, mely szexszimbólummá tette. Ugyanebben az évben kapott először főszerepet egy mozifilmben, a “Hazug igazságban“, Tupac oldalán.

Az 1990-es évek végére az évtized második legsikeresebb előadója lett. Az “All for You” című albuma már az 5. listavezető stúdióalbuma lett az amerikai Billboard 200-en. 2007-ben átszerződött az Island Def Jam kiadóhoz, itt jelent meg tizedik stúdióalbuma, a “Discipline“, 2015-ben pedig saját lemezcéget alapított Rhythm Nation címmel, itt jelent meg legutóbbi, tizenegyedik stúdióalbuma, az “Unbreakable“. 

Világszerte több mint 100 millió lemezt adott el, ezzel ma az egyik legsikeresebb előadónak számít és nem mellesleg a fekete zenére dobbanó szívek egyik csücske… :- ) Nagyon boldog születésnapot kívánunk!

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá