Május 3. – James Brown halhatatlan!

Május 3. – James Brown halhatatlan!

James Brown, a „Soul Keresztapja” 1933. május 3-án született az amerikai Barnwellben. Gitáron, billentyűs- és ütőhangszereken is tudott játszani, de szinte kizárólag csak énekes-táncosként lépett fel koncertjein, amelyekkel beénekelte és táncolta magát a zene történetének halhatatlanjai közé.

James Brown szegényes korülmények között nőtt fel Georgia államban. Négy éves volt, amikor anyja elhagyta a családot, így került a nagynénjéhez, ahol kamaszéveit töltötte. Miután fegyveres rablásért négy évet börtönben töltött, a Bobby Byrd vezette Gospel Starlighters együtteshez csatlakozott. A zenekar ezekben az időkben váltott stílust, a gospeltől R&B-hez fordulva Louis Jordan, Ray Charles és Little Richard hatására. A nevüket is megváltoztatták The Famous Flames-re. 

Ralph Bass producer 1955-ben hallotta a „Please, Please, Please” című számukat és azonnal szerződést ajánlott nekik. Ez újabb névváltoztatást eredményezett, de az új nevük már James Brown and the Famous Flames lett.

A daluk, amellyel Bass felfedezte őket, 1956-ban giga sláger lett. Olyan slágerek következtek mint a  „Try Me„, az „I’ll Go Crazy” vagy a „Lost Someone„. A következő lemez, a „Live At The Apollo” (1963) igazi áttörést jelentett az ismertté válásában. Ez az album a kiadó akarata ellenére került kiadásba, ugyanis nem hittek benne, hogy egy élőben felvett lemez sikeres lehet. Ezért James Brownnak saját pénzéből kellett állnia a kiadás költségeit. Ebben az időben született az „I Got You„, az „It’s A Man’s World” és a „Cold Sweat„. 1968-ban újra a New York-i Apollo színházban rögzítette zenei anyagát, amit dupla lemez formájában adott ki, de később is gyakran fordult meg itt. A hely egyébként azóta kultikus jelentőséggel bír.

James Brown a számos remek album mellett filmzenéket is készített. Neki köszönhetjük a Rocky IV, a Miami Vice, a James Brown és a Blues Brothers zenéjét is.

Sajnos 2006. december 25-e óta már nincs közöttünk, de életművére mindig emlékezni fogunk: 17-szer érte el a Billboard R&B chartjának első helyét, rekordtartó mennyiségben kerültek fel kislemezei a Billboard Hot 100-re és számos díjat besöpört az évek során. Bekerült a Rock and Roll Hall of Fame-be és a Songwriters Hall of Fame-be is, míg a Rolling Stone listája szerint 7. minden idők legnagyobb előadóművésze között

 

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá