Március 17. – Főhajtás Nat King Cole előtt

Március 17. – Főhajtás Nat King Cole előtt

Nat „King” Cole (1919. március 17. – 1965. február 15.) amerikai jazz zenész, énekes, zongorista születésnapja alkalmából ma megemeljük azt a bizonyos kalapot…

Nat King Cole 12 éves korától klasszikus zenét tanult. Amikor családja Chicagóba költözött, beleszeretett a jazzbe. Első szerződését egy Broadway-színháznál kapta. Ezután Los Angelesben, klubokban zenélt. 23 éves korában triót alakított Oscar Moore gitárossal és Wesley Prince bőgőssel. Az 1940–50-es években volt a csúcson, világhírnévre tett szert nem csak a jazz rajongók körében. Szívesen énekelt popszámokat is. Szó szerint szinte mindenki ismerte.

Nature Boy” című lemeze feljutott a slágerlisták csúcsára (1948). Az 1950–60-as években a „Sweet Lorraine„, az „It’s Only Papermoon„, a „Route 66„, és a „Mona Lisa” című számai szerepeltek előkelő helyeken az amerikai slágerlistán. Az ’50-as, ’60-as években filmekben is szerepelt.

Beigazolódott, hogy a vér nem válik vízzé: lánya, Natalie Cole szintén ismert, sikeres énekes lett, akinek mi is gyakran elővesszük a dalait esténként.

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá