Március 7. – Ernie Isley születésnapja

Március 7. – Ernie Isley születésnapja

Ernie Isley, a The Isley Brothers legfiatalabb tagja 1952. március 7-én született. Emeljük kalapunkat a multi-instrumentalista legenda előtt, aki a fenti képen gitárral a kezében áll Ron Isley, a bátyja mögött. 

Ernie bátyjai alapították a híressé vált The Isley Brothers formációt még 1954-ben, amikor Ernie csak 2 éves volt. A srácok gospel csapatként kezdték, majd a vallásos témák után világi szövegek felé fordultak. 

Ernie-től sem állt távol a családi örökség: a zene szeretete. 12 éves volt, amikor dobolni kezdett; 1966-ban állt be a tesói közé dobolni, mindössze 14 évesen. Nagy hatással volt rá José FelicianoLight My Fire” feldolgozása, így 1968-ban megkapta első gitárját. Autodidakta módon képezte magát világ életében, de így is nagyon hamar megtanult játszani rajta. 

1968-ban került sor az első profi felvételére, amikor a testvéreivel összehozták az “It’s Your Thing” című dalt, amely 1969-ben lett kiadva és No.2 lett az amerikai charton. A zenei polihisztor “kis-Isley” a következő években játszott elektromos gitáron, akkusztikuson, sőt dobolt is – épp mint a kezdetekkor – a csapat ’70-es években megjelent albumain, például “Get Into Something“, “Givin’ It Back” és a “Brother, Brother, Brother“. Hivatalosan 1973-ban csatlakozott az együtteshez. 

1990-ben kipróbálta magát szólóban is – első albuma a “High Wire” volt. Két évvel később, 1992-ben a The Isley Brothers tagjaival bekerült a Rock ‘n’ Roll Hall of Fame-be, majd 2014-ben megkapták a Grammy Életműdíjat kapott. Ernie nem tétlenkedett az évek során: zenélt Janet Jackson “Discipline” albumán a “Never Letchu Go” és “The 1” dalokban, de dolgozott Joss Stone-nal is, ahogyan Ron Isley-val is rendszerezen koncertezett, turnézott, valamint vele és Santanával egy közös albumot is összerakott 2017-ben: ez a “The Power of Peace“.

Itt a gyöngyszem, ami a Salt ‘N’ Pepától is visszaköszönt:

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá