Április 2. – Marvin Gaye születésnapja

Április 2. – Marvin Gaye születésnapja

Marvin Gaye (1939. április 2. – 1984. április 1.) amerikai énekes, dalszerző, rövid élete ellenére zenész legenda. Emlékezzünk meg róla születésnapján!

Marvin Gaye (Marvin Pentz Gaye) az 1960-as években nagyban hozzájárult a Motown-hangzás kialakításához, először mint ütőhangszeres, majd mint énekes.

A 60-as években is több siker fűződik a nevéhez: ilyen az „I Heard It Through the Grapevine” (USA és UK, No.1), vagy korábbról a „Hitch Hike„, a „How Sweet It Is (To Be Loved By You)„, és a „Proud and Joy„. Nem véletlen, hoy gyakran emlegetik a Motown és a Soul Hercegeként. Az 1970-es években főleg koncepióalbumokat készített mint a „What’s Going On” és a „Let’s Get It On„. Az 1980-as években halála előtti legnagyobb sikere a „Sexual Healing” (USA, No.1) című dal volt, amiért Grammy-díjat kapott.

Nem sokkal később, 1984. április 1-jén, tragikus körülmények között halt meg: a mentálisan sérült, saját apja lőtte le. Marvin Gaye ezután, posztumusz kapta meg a Grammy-életműdíjat, valamint szintén posztumusz került be a Rhythm and Blues Music Hall of Fame-be és a Rock and Roll Hall of Fame-be. 

Emlékezzünk Marvin Gaye-re az egyik kedvencünkkel!

Miért foglalkozunk évfordulókkal?

A ’70-es, ’80-as években a Soul és Funk műfajokban kb. 30.000 album jelent meg. Ezekről természetesen nem volt minden sláger, de ha albumonként csak tíz dallal számolunk, akkor nagyságrendileg kb. 300.000 olyan Soul és Funk zenéből meríthetünk, amik nem jutottak át a vasfüggönyön. A nyugati és a tengeren túli slágerlistákat ezek az előadók gyakran meghatározták, miközben Magyarország zenei ízlését egész más műfajok alakították.

A Luxfunkot azért hoztuk létre, hogy pótoljuk a hiányt.

A magyar közönség főként a rádióból jutott zenéhez. Fontos tudni, hogy egy klasszikus értelemben vett top40-es rádió összesen 40 dalt forgat, és amikor hozzáad a repertoárhoz egy új slágert, akkor kivesz egy régit. Ilyen top40-es rádió nem volt Magyarországon, de a legnagyobb rádiók is max 300-500 dalt forgattak, ami nagyon kevés.

Ezeknél a rádióknál a cél mindig az, hogy az átlagos hallgatási időn belül (tehát az időintervallum, amíg az átlag hallgató hallgatja az adást, miután bekapcsolta) egészen biztosan találkozzon a hallgató a kedvenceivel. Ezért magas rotációban, naponta többször szólnak ugyanazok a slágerek.

Gondoljunk csak bele, a 300-500 dalt forgató rádiók repertoárjába hány dal fért bele a fent említett 300.000 Soul és Funk zenéből bármi? De nekik nem is ez volt a feladatuk.

A Luxfunk Radio célja nem az, hogy a hallgatók emlékeire alapozva biztosan mutassunk régi kedvencet az átlagos hallgatási időn belül, hanem épp ellenkezőleg: néhány ismerős kedvenc mellett igyekszünk minél többet becsempészni abból a 300.000-ből.

Ezért hoztuk létre a Luxfunk Soul Power című műsorsorozatot, foglalkozunk évfordulókkal is. Célunk, hogy a hiánypótlás ne csak zenehallgatásról szóljon, hanem amikor lehet, beszéljünk is a dalok, előadók, albumok és zenei történések hátteréről.

Természetesen az évfordulók a későbbi, fiatalabb előadókról is szolnak. Hiszen ők azok, akik tovább vitték a nagy klasszikusok érték- és műfajteremtő törekvéseit.

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá