Május 21. – Megjelent Marvin Gaye albuma, a What’s Going On

Május 21. – Megjelent Marvin Gaye albuma, a What’s Going On

1971. május 21-én adta ki Marvin Gaye korszakalkotó 7. albumát, a „What’s Going On”-t. 

Marvin Gaye hetedik stúdióalbuma a „What’s Going On” 1971-ben adta ki a Motown Records. Az album az egyik legjelentősebb és legismertebb mű a Soul és R&B zene történetében, és az amerikai zenei kultúrában.

Az album koncepciója a vietnámi háborúból hazatért veteránok köré fonódik. A dalok szövege a társadalmi igazságtalanságokról szól, beleértve a faji megkülönböztetést, a szegénységet és a háborút. A zene is újszerű volt a Motown kiadó égisze alatt, mivel a dalokban olyan elemeket használtak, mint a jazz, a gospel és a rock, amelyekkel a Motown korábban nem foglalkozott jelentős mértékben. Az album a kritikusok és a rajongók által is nagy elismerést kapott azóta is Kilenc dalban meséli el, hogy milyen hazatérni abba az országba, amiért olyan sokat harcoltak, mi várja őket itthon és hogyan birkóznak meg az átéltekkel. Marvin Gaye albuma kiemelkedő jelentőséggel bír, valamennyi kritikus szerint a 20. század egyik legnagyszerűbb, korszakalkotó albumáról van szó.

Miért foglalkozunk évfordulókkal?

A ’70-es, ’80-as években a Soul és Funk műfajokban kb. 30.000 album jelent meg. Ezekről természetesen nem volt minden sláger, de ha albumonként csak tíz dallal számolunk, akkor nagyságrendileg kb. 300.000 olyan Soul és Funk zenéből meríthetünk, amik nem jutottak át a vasfüggönyön. A nyugati és a tengeren túli slágerlistákat ezek az előadók gyakran meghatározták, miközben Magyarország zenei ízlését egész más műfajok alakították.

A Luxfunkot azért hoztuk létre, hogy pótoljuk a hiányt.

A magyar közönség főként a rádióból jutott zenéhez. Fontos tudni, hogy egy klasszikus értelemben vett top40-es rádió összesen 40 dalt forgat, és amikor hozzáad a repertoárhoz egy új slágert, akkor kivesz egy régit. Ilyen top40-es rádió nem volt Magyarországon, de a legnagyobb rádiók is max 300-500 dalt forgattak, ami nagyon kevés.

Ezeknél a rádióknál a cél mindig az, hogy az átlagos hallgatási időn belül (tehát az időintervallum, amíg az átlag hallgató hallgatja az adást, miután bekapcsolta) egészen biztosan találkozzon a hallgató a kedvenceivel. Ezért magas rotációban, naponta többször szólnak ugyanazok a slágerek.

Gondoljunk csak bele, a 300-500 dalt forgató rádiók repertoárjába hány dal fért bele a fent említett 300.000 Soul és Funk zenéből bármi? De nekik nem is ez volt a feladatuk.

A Luxfunk Radio célja nem az, hogy a hallgatók emlékeire alapozva biztosan mutassunk régi kedvencet az átlagos hallgatási időn belül, hanem épp ellenkezőleg: néhány ismerős kedvenc mellett igyekszünk minél többet becsempészni abból a 300.000-ből.

Ezért hoztuk létre a Luxfunk Soul Power című műsorsorozatot, foglalkozunk évfordulókkal is. Célunk, hogy a hiánypótlás ne csak zenehallgatásról szóljon, hanem amikor lehet, beszéljünk is a dalok, előadók, albumok és zenei történések hátteréről.

Természetesen az évfordulók a későbbi, fiatalabb előadókról is szolnak. Hiszen ők azok, akik tovább vitték a nagy klasszikusok érték- és műfajteremtő törekvéseit.

Ezt érdemes megosztani!

Szólj hozzá